Revoluția împotriva globalizării. După SUA, ar putea urma Italia

Înainte ca alegătorii americani să-l voteze pe Donald Trump președinte al SUA, neîndreptățiții votanți britanici, cu un profil asemănător cu al americanilor, au decis ca Marea Britanie să iasă din UE.
La fel de ursuzi, votanții din Franța se îmbulzesc să o susțină pe Marine Le Pen, șefa extremei dreaptă ce va fi candidata Frontului Național la prezidențialele de anul viitor. În Germania, partidul antiimigraționist câștigă din ce în ce mai mult teren, în contextul scrutinului federal din 2017. Masele electorale din Vest sunt sătule de partidele tradiționale ale căror politici nu au făcut altceva, în ultimii ani, decât să mărească inegalitățile între oameni și să scadă creșterea economică.
Următorul test al statorniciei, va fi în Italia, pe 4 decembrie. Matteo Renzi, prim ministrul Italiei a propus un referendum, cerând alegătorilor să aprobe reforme constituționale, potrivit The Economist.Invocând crizele politice frecvente care au marcat scena politică italiană în ultimele decenii, premierul de centru-stânga a cerut o reformă a sistemului politic prin care s-ar spori puterile guvernului central, în detrimentul celor 20 de regiuni ale Italiei, pe probleme precum mediul, transportul și energia. Dacă ar câștiga, efectul ar fi crearea unui guvern central mai puternic și ar încuraja reformele economice liberale.
Șefii celor mai mari companii din Italia sunt încântați de schimbările constituționale și susțin referendumul. Un guvern central mai puternic ar stimula afacerile și ar aduce de la sine și alte schimbări , precum grăbirea justiției civile, eliminând birocrația și încurajând competiția pe piața din Italia pentru un capital productiv. Pare că referendumul propus de Renzi este un apel către italieni, să fie mai deschiși globalizării – exact în momentul în care reacțiile împotriva unor astfel de idei este în plină desfășurare.
Votanții din Marea Britanie și America s-au îndepărtat într-un mod empatic de politicile de globalizare, precum liberul schimb și numărul mare de migrări. Este foarte probabil ca italienii să voteze „nu” la referendum, desprețuind schimbările din afaceri și politică pe care unii le consideră esențiale.
Partidele de opoziție, inclusiv partidul populist „Movimento 5 Stelle”, precum și disidenții din partidul lui Renzi, consideră că modificările constituționale propuse vor înlătura controalele democratice, vor oferit prea multe puteri executivului, în timp ce economiile cu administrația vor fi minime.
Premierul social-democrat Matteo Renzi, aflat la jumătatea mandatului, se confruntă cu o scădere a popularității, ilustrată și de înfrângerile suferite de formațiunea sa, Partidul Democrat (PD), la alegerilor locale din luna iunie.
Astfel, premierul Renzi dorește să schimbe câteva articulații importante ale regimului italian. Întrebarea pusă la referendumul din 4 decembrie amintește în chip explicit patru modificări: renunțarea la bicameralismul egalitar, care face ca Senatul și Camera să fie alese în baza unui sistem electoral identic și să dispună de aceleași puteri, reducerea numărului de aleși, diminuarea costurilor de funcționare pentru anumite instituții, suprimarea Consiliului Național pentru Economie și Muncă. Italienii vor fi întrebați, de asemenea, dacă vor și alte modificări, care privesc majoritatea necesară pentru alegerea președintelui, inițierea și validarea referendumului, desemnarea judecătorilor de la Curtea Constituțională, declararea stării de război.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

Teoria conspirației se confirmă. Numărul de decese atribuit vaccinurilor anticovid a fost mușamalizat - STUDIU

Cum explică profesorul Silviu Gurlui cauzele blackout-ului din Spania

Premierul Spaniei vine cu noi dezvăluiri despre pana masivă de curent care a lovit Peninsula Iberică: 15 gigawați de energie au dispărut inexplicabil

Adrian Onciu: Dansul păcii cu gust de capitulare. A sosit momentul ca Zelensky să-și facă bagajele și să-și ia concediu fără plată, pe termen nelimitat

Cum arată misteriosul tablou oferit de Putin lui Trump - FOTO
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)