Relațiile dintre SUA și Rusia nu au mai fost atât de proaste de pe vremea războiului rece și nu se întrevede „un nou început”. O spune secretarul de stat american Rex Tillerson, care consideră că trecutul nu poate fi șters.

Relațiile ruso-americane au ajuns „la cel mai scăzut nivel din toate timpurile de după încheierea războiului rece, cu un nivel foarte slab de încredere”, a declarat Tillerson pe canalul NBC. Șeful diplomației americane a exclus totodată „un nou început" între Washington și Moscova, după modelul "resetării" lansate în 2009 de președintele american de atunci, Barack Obama, și de secretarul de stat din acea vreme, Hillary Clinton.

„Cuvinte ca 'relansare' sunt depășite. Nu putem reporni. Nu putem șterge trecutul. Nu putem lua startul din nou. Mergem mai departe cu ce avem", a spus Rex Tillerson.

Joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat în legătură cu o 'dezghețare' a relațiilor dintre cele două mari puteri, a declarat că "este prea devreme pentru a trage concluzii". "Simplul fapt că a existat un dialog este un lucru foarte pozitiv. Președinții au vorbit la telefon de trei ori și, în continuarea acestui dialog, (secretarul de stat american) Rex Tillerson a fost primit la Moscova, iar (ministrul de externe rus) Serghei Lavrov a fost primit la Washington", a adăugat el. "Cu toate acestea, trebuie să păstrăm un optimism prudent pentru moment, pentru că avem mult de lucru înaintea noastră", a spus Peskov.