ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia trebuie să înceteze să se mai implice direct sau indirect în conflictele din Georgia, Moldova și Ucraina și să interfereze cu aspirațiile lor europene, se afirmă într-o rezoluție a Parlamentului European pe tema progreselor făcute de aceste țări pe calea reformelor.

Parlamentul subliniază, totodată, că susținerea financiară a Uniunii Europene depinde de progresele unor reforme concrete în aceste țări.

La un an de la ratificarea celor trei acorduri de asociere și liber-schimb, eurodeputații au trecut în revistă reformele care încă mai trebuie înfăptuite și, de asemenea, au luat act de referendumul din 6 aprilie pe tema acordului UE-Ucraina, care se va organiza în Olanda, conform digi24.ro.

În ceea ce privește Republica Moldova, eurodeputații salută învestirea noului guvern de la Chișinău, după mai bine de un an de impas cauzat de o „instabilitate politică sistemică”. Pe de altă parte, eurodeputații consemnează cu regret dispariția unui miliard de dolari din sistemul bancar și cer insistent ca vinovații să fie aduși în fața justiției.

În rezoluția adoptată joi, Parlamentul European salută progresele din Georgia, Moldova și Ucraina, care „au ales calea unei integrări politice și conomice mai pregnante cu Uniunea Europeană”. Eurodeputații spun că în primele 12 luni de la aplicarea acordurilor, exporturile Georgiei către UE au crescut cu 15 la sută, iar cele ale Moldovei cu 62 la sută li se așteaptă la o creștere similară a exporturilor ucrainene.

În ceea ce privește Rusia, eurodeputații condamnă suspendarea acordului de liber-schimb pe care Moscova îl avea cu Ucraina din momentul în care acordul de liber-schimb dintre Ucraina și UE a intrat în vigoare. Parlamentul European critică „restricțiile comerciale severe” impuse de Rusia pentru importurile din Ucraina și este îngrijorat de paralizia economică și financiară a Ucrainei, reamintind că este nevoie de un ajutor financiar suplimentar al Uniunii Europene acordat acestei țări.

Pe de altă parte, eurodeputații cer statelor membre UE să evite construirea de noi gazoducte care pornesc din Rusia și care ocolesc Ucraina, așa cum e „Nord Stream 2”.