ACTUALIZARE 9:30 Partidul naționalist Adunarea Națională (RN), condus de Marine Le Pen, s-a plasat pe prima poziție în alegerile pentru Parlamentul European desfășurate duminică în Franța, devansând cu 0,9 puncte procentuale partidul susținut de președintele Emmanuel Macron (23,31% față de 22,41%), relevă rezultatele definitive comunicate luni dimineață de Ministerul de Interne francez, citat de AFP, conform Agerpres.

Cele două partide - RN și La Republique En Marche (LREM) - vor obține, astfel, același număr (23) de mandate europarlamentare după ce Regatul Unit va fi părăsit Uniunea Europeană.
Pe poziția a treia se plasează ecologiștii (EELV), cu 13,47% din sufragii, ceea ce înseamnă 13 locuri de eurodeputat. 

Lista LR (dreapta) a obținut 8,48% din voturi (opt mandate), în fața LFI (stânga radicală, 6 mandate) și a listei socialiste (6 mandate). Alte 28 de partide sau alianțe electorale nu au atins pragul de 5% pentru a accede în Parlamentul European. 

Prezența la vot a fost de 50,12%, cu aproape opt puncte procentuale mai mare decât în 2014.

 Știrea inițială

Primele rezultate ale exit-pollurilor de după alegerile europarlamentare din Franța dau câștigătoare formațiunea condusă de suveranista Marine Le Pen, cu 23-25% din sufragii, informează La Stampa, citând Le Soir.

Pe locul doi s-ar clasa lista partidului reprezentat de Emmanuel Macron, cotată cu 18-22% din voturi. 

Macron ar trebui „să tragă concluziile" după ce a făcut din scrutin „un referendum asupra politicilor sale și de fapt a persoanei sale", a afirmat Le Pen, adăugând că președintele „nu are altă variantă" decât să convoace noi alegeri parlamentare.

Rezultatele „confirmă sciziunea național-globalism", a mai spus Marine Le Pen.„O mare mișcare pentru o schimbare la putere s-a născut în această seară", a mai spus ea.

Capul de listă al Adunării Naționale, Jordan Bardella, a făcut apel duminică la „constituirea unui grup puternic" în Parlamentul European care să reunească formațiunile suveraniste care au realizat progrese în Europa.


În Germania, pe primul loc s-ar situa partidul Angelei Merkel, cu 28% dintre voturi, urmat de Partidul Verzilor cu 22% și de SocialDemocrați cu 15,5%. Partidul suveranist Alternativa pentru Germania (AFD) a obținut 10,5%, o creștere importantă de la 7,4% cât obținuse în 2014.

 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews