ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul saudit de externe a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că va încerca să îi convingă pe membrii Congresului americani să modifice o lege care permite familiilor victimelor atentatelor de la 11 septembrie 2001 să dea în judecată Arabia Saudită pentru despăgubiri, relatează AFP. 

Adel al-Jubeir a declarat presei că a efectuat o vizită prelungită în Statele Unite, în special pentru „a încerca să îi convingă (pe legislatori) că trebuie amendată legea intitulată 'Justice Against Sponsors of Terrorism Act' (JASTA, Justiție împotriva sponsorilor terorismului).

Legea a fost adoptată la sfârșitul lunii septembrie de Congresul american care a trecut peste vetoul președintelui Barack Obama.

Ea permite supraviețuitorilor și familiilor victimelor „terorismului" să acționeze în justiție guverne străine și să ceară despăgubiri dacă responsabilitatea acestora este recunoscută în atentatele de la 11 septembrie 2001, care au făcut peste 3.000 de morți.

Arabia Saudită, aliat fidel al Statelor Unite, a negat permanent orice implicare în atentatele respective — 15 dintre cei 19 autori erau cetățeni saudiți — și orice suspiciune a fost îndepărtată de către o comisie americană de anchetă în 2004.

„Considerăm că această lege (...) reprezintă un grav pericol pentru sistemul internațional", a declarat Adel al-Jubeir în cursul unei conferințe de presă, organizată în comun cu secretarul de stat american, John Kerry.

Legea a fost criticată, de asemenea, de către aliații de la Golful Persic ai Arabiei Saudite.

Adversarii acesteia sunt îngrijorați mai ales din cauza punerii sub semnul întrebării a unui principiu inviolabil în dreptul internațional, și anume imunitatea suverană a statelor.

Membri ai Uniunii Europene, ca Franța și Olanda au amenințat chiar că vor adopta legi ca represalii, situație ce ar declanșa o avalanșă de puneri sub acuzație internaționale împotriva Statelor Unite și reprezentanților acestora în străinătate.

„Erodând acest principiu, Statele Unite deschid calea altor țări să adopte măsuri similare", a declarat Adel al-Jubeir, avertizând că dreptul internațional ar fi astfel "condus de legea junglei".


„Chestiunea în prezent este de a ști cum poate fi amendată legea", a adăugat ministrul saudit de externe.