ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Turcia nu se lasă intimidată de presiunile UE și solicită din nou ridcarea vizelor pentru cetățenii turci. În caz contrar, anunță Erdogan, Ankara va pune în aplicare un plan de rezervă.

Turcia va avea un "plan B", chiar un "plan C", dacă Uniunea Europeană nu își respectă promisunea în legătură cu ridicarea vizelor Schengen pentru cetățenii săi, a avertizat joi președintele Recep Tayyip Erdogan, citat de AFP.
"Dacă nu obținem ce dorim în chestiunea vizelor (...), dacă promisiunile nu sunt respectate, Turcia va avea fără îndoială un plan B, va avea și un plan C", a declarat Recep Tayyip Erdogan într-o conferință de presă organizată în comun la Ankara cu omologul său sloven, Borut Pahor.

"Nu suntem obligați să spunem 'da' la fiecare decizie în privința noastră. Uniunea Europeană nu ne-a dat nimic până în prezent", a continuat el, fără să intre în detalii.

În contrapartidă la controversatul acord asupra migranților încheiat cu Uniunea Europeană în martie, Turcia a cerut în special ridicarea vizelor Schengen pentru cetățenii săi, deschiderea unor noi capitole în procesul de aderare și un ajutor financiar pentru găzduirea refugiaților pe teritoriul său.

Acordul în privința vizelor, ce ar fi trebuit pus în aplicare în octombrie, este sistat, UE reproșând Ankarei că nu a îndeplinit toate criteriile.

Turcia, care oferă adăpost la aproape trei milioane de refugiați, în principal sirieni, acuză pe de altă parte țările europene că nu trimit ajutorul financiar promis pentru găzduirea lor, ceea ce Bruxellesul dezminte.

La 11 ani după declanșarea procesului de aderare la UE în 2005, relațiile dintre Bruxelles și Ankara s-au tensionat și mai mult odată cu votul de la 24 noiembrie din Parlamentul European asupra unei rezoluții care cere "înghețarea provizorie" a acestor negocieri.

Parlamentul European reproșează Turciei, printre altele, epurările efectuate după puciul eșuat de la 15 iulie care a condus la arestarea a peste 100.000 de persoane.

Ca reacție, președintele turc a amenințat că va deschide frontierele pentru a lăsa migranții să treacă spre Europa, fapt ce ar rupe pactul încheiat la 18 martie între UE și Turcia.