ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia și America nu se confruntă doar în Siria și Ucraina. Cele două mari puteri duc o luptă continuă și pentru supremația maritimă.

"Ne-am întors la competiția marilor puteri”, afirmă Amiralul John M. Richardson, șeful operațiunilor navale ale SUA, într-un articol publicat de New York Times, despre creșterea semnificativă a prezenței submarinelor rusești în largul coastelor europene.

Submarine rusești de atac, într-un număr mai mare decât oricând în ultimii 20 de ani, dau târcoale coastelor scandinave și scoțiene, în Marea Mediterană și în Atlanticul de Nord, în ceea oficiali militari occidentali consideră a fi o prezență semnificativ sporită, menită sa conteste dominația submarină a SUA și a NATO, scrie New York Times.

Ziarul îl citează pe amiralul Mark Ferguson, comandantul Marinei SUA din Europa, care susține că intensitatea patrulării submarinelor rusești a crescut cu aproape 50% anul trecut, citând chiar declarațiile șefului Marinei ruse, amiralul Viktor Chirkov.  
Analiștii afirmă că ritmul nu s-a schimbat până acum.  

Aceste patrulări sunt semnul cel mai vizibil al reînnoitului interes al lui Vladimir Putin în războiul submarinelor, în condițiile în care guvernul rus a cheltuit miliarde de dolari pentru noi clase de submarine de atac nucleare și diesel, ce sunt mai silențioase, mai bine dotate și operate de echipaje mai eficiente decât în trecut.  

Aceste tensiuni sunt parte a unei rivalități tot mai mari și a unei înarmări de ambele părți, ce amintște de Războiul Rece, scrie New York Times.  

Cotidianul american amintește că Marina rusă este a treia putere mondială din punct de vedere militar, fiind depășită de China și de America. În prezent, Putin dispune de 45 de submarine de atac, nucleare și diesel, dezvoltate pentru scufundarea altor submarine sau nave, pentru adunarea de informații și pentru efectuarea de misiuni de patrulare. Dar doar jumătate din acestea pot fi dislocate în orice moment.

Statele Unite pot conta pe 53 de sumbarine de atac, toate nucleare, și pe alte patru capabule să transporte rachete de croazieră și forțe speciale. In orice moment, o treime dintre aceste submarine pot fi desfășurate pentru misiuni de patrulare sau de antrenament.


Pe termen lung, Pentagonul a propus cheltuirea a 8,1 miliarde de dolari în următorii cinci ani pentru "capacități submarine”.