ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Revolta „vestelor galbene” din Franța este doar o nouă etapă din lupta împotriva globalizării, în care clasa de mijloc din Occident se revoltă împotriva celor 1% care au profitat de acest fenomen, consideră Cristian Mureșan, un român care locuiește la Paris.

Într-un interviu acordat G4Media, Mureșan explică faptul că oamenii din stradă sunt „rancezii din orașele mici și mijlocii de provincie și cei de la periferia marilor orașe, oamenii care au nevoie de mașini ca să ajungă la serviciu, care au acces slab la sistemele publice de transport. Ei sunt cei care au declanșat și Brexit-ul în Marea Britanie și au contribuit la victoria lui Donald Trump în alegerile din SUA. Oamenii cărora mondializarea economiei, concurența la nivel global le-a zdruncinat la propriu viețile.

Sunt oamenii pe care Hillary Clinton îi numea în campania electorală din 2016 ”deplorables”: (Declarația lui Clinton: „Trump supporter are a basket of deplorables: racist, sexist, homophobic, xenophobic, Islamophobic – you name it” – n.red.). Parizienii strâmbă din nas pentru că "les ploucs” le murdăresc bulevardele”.

Cauzele acestui conflict de două feluri, explică Mureșan.

„ În primul rând, motivul economic: pentru acești oameni, deja împovărați de taxe, creșterea prețurilor la carburanți înseamnă la propriu o pierdere însemnată. Ei au nevoie de mașini, și o cheltuială în plus i-a enervat la maximum. Mai ales că ei văd cum marile companii multinaționale evită impozitarea prin optimizările fiscale – legale, dar imorale. Or, pentru un om simplu, membru al clasei de mijloc, acest comportament e inacceptabil: el e cocoșat de taxe, în timp ce elita câștigătoare a globalizării reușește să le evite. Aici se rupe contractul social si democratia. Elita politica si economica e direct responsabila de aceste erezii ale capitalismului care nu mai e de ceva vreme in slujba societatii si a democratiei. Este evident ca daca mecanismele economice nu se schimba din interior, pierdantii mondializarii vor rasturna masa in capul "deconectatilor”. Vestul Europei si SUA produc inca bogatii uriase care nu mai ajung insa la clasa de mijloc care dispare statistic. Ori fara clasa de mijloc nu prea am vazut democratie si capitalism clasic.

A doua cauză ține de schimbarea culturală, societală, căreia i-au căzut victime. Pe lângă faptul că sunt victimele globalizării, acești oameni sunt tratați permanent cu aroganța insuportabilă a corectitudinii politice. Zilnic, li se spune că ceea ce fac și ce gândesc e greșit, că nu e bine să fii anti-migrație, că e incorect politic să mergi la biserică sau să poluezi cu automobilul, că viața lor în general nu mai e la modă. De aceea au aruncat în foc la proteste biciclete. Bicicleta e simbolul noii generații de câștigători ai globalizării care stau în centrul metropolelor”, mai susține el.