ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România și Bulgaria au blocat transferul unor avioane militare ruse de tip MIG-29 în Serbia, obstrucționând temporar concretizarea unui acord în domeniul apărării între Belgrad și Moscova, scrie astăzi presa din Serbia.

Cele două țări, membre NATO, nu au permis trecerea avioanelor MIG-29 pprin spațiul lor aerian.

Se pare că avioanele de vânătoare ar urma să fie demontate, iar părțile componente vor fi transportate cu aeronave-cargo în Serbia, unde vor fi reasamblate. Conform specialiștilor, vor fi demontate doar aripile avioanelor.

O rută alternativă ar fi fost prin Ungaria, ceea ce înseamna trecerea prin Ucraina, care de asemenea se opune survolului.

În decembrie 2016, Serbia a anunțat achiziționarea a șase avioane de vânătoare ruse MIG-29 și negocierea cumpărării din Rusia a unor sisteme de rachete Buk.

Armata Serbiei, inclusiv forțele aeriene, depinde în proporție de 80% de tehnologia Rusiei, o moștenire de la defuncta Armată Populară Iugoslavă. Războaiele din anii 1990 au sărăcit forțele aeriene ale Serbiei, iar avioanele ei de luptă MIG-21 din anii 1960 nu mai sunt în funcțiune.

Serbia este un aliat tradițional al Rusiei, iar Moscova vrea extinderea influenței în regiunea Balcanilor pentru a contracara extinderea Alianței Nord-Atlantice.

Serbia a semnalat că vrea integrarea în Uniunea Europeană, dar nu s-a declarat dispusă aderării la NATO.