Compania ucraineană Naftogaz, care a primit o factură de 5,3 miliarde de dolari de la Gazprom, a anunțat miercuri că nu o va plăti. Acest conflict ar putea afecta și România, dacă Gazprom ar opri livrările, însă țara noastră poate rezista câteva săptămâni fără gazele rusești, afirmă specialiștii.

Compania de gaz din Ucraina, Naftogaz, a transmis că nu va plăti factura de gaz în valoare de 5,3 miliarde de dolari emisă de Gazprom până când nu se va finaliza disputa pe tema contractelor de gaz dintre cele două companii de la curtea de arbitraj din Stockholm, relatează Reuters.


Gazprom anunțase, marți, că Naftogaz trebuie să plătească pentru gazul pe care nu l-a cumpărat, potrivit clauzelor „take-or-pay” din contract, care acoperă al doilea, al treilea și al patrulea trimestru din 2016. Gazprom susține că Ucraina trebuie să plătească factura în decurs de 10 zile.

Condițiile „take-or-pay” impun cumpărătorilor să plătească pentru gaz indiferent dacă au intrat sau nu în posesia livrărilor.

Un astfel de conflict, dacă s-ar solda cu oprirea livrărilor de gaze de către Gazprom, ar afecta și tranzitul asigurat de Ucraina, implicit și importurile în România. Dar „o întrerupere de câteva săptămâni n-ar trebui să ne pună probleme deosebite, având în vedere cantitățile stocate din producția proprie” a declarat Ionuț Purica, director executiv al Centrului de Consultanță Energetică și Ambientală.

„Personal, nu văd un risc dacă se întrerup gazele din import, chiar dacă suntem într-o iarnă dificilă cu un consum mai ridicat. Să ne aducem aminte de iarna 2008-2009, când – pe fondul intervențiilor din Georgia – Gazprom a oprit livrările; Slovacia și Bulgaria au fost puternic afectate, noi în România n-am avut probleme prea amari. Ar trebui, în schimb, ca pentru viitor să procedăm în așa fel încât să avem o reziliență mai mare la astfel de șocuri. Trebuie să ne gândim, de asemenea, și la noua strategie de securitate energetică a Uniunii Europene”, a spus expertul.

Ucraina nu a mai cumpărat gaz rusesc din noiembrie 2015, iar aplicarea principiului „take-or-pay” este în prezent analizată de Institutul de Arbitraj al Camerei de Comerț de la Stockholm, în cadrul acțiunilor de arbitraj între Naftogaz și Gazprom începute în 2014. „Naftogaz nu va plăti factura până la decizia finală de arbitraj”, a precizat, miercuri, compania ucraineană.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews