ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tensiunile ar putea să crească în Marea Neagră, scrie ziarul rus Nezavisimaia Gazeta, în articolul "Moscova se teme de un conflict în Marea Neagră. Conform sursei citate, rușii vor să își consodlideze capacitățile militare în zona Mării Negre și a Caucazului.

Rusia își va consolida capacitățile nu numai pe flancul vestic, ci și în Arctica, Extremul Orient și în zona Mării Negre și a Caucazului, unde intenționează să desfășoare o nouă infrastructură militară și un număr semnificativ de echipamente moderne, a relatat luni cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, citat de Agerpres.

Obiectivul principal al armatei și marinei ruse pe direcțiile strategice sud-vest și sud vizează îmbunătățirea abilităților de luptă ale armatei în cadrul manevrelor "Caucaz-2016", programate să aibă loc în luna septembrie. O sursă din Ministerul rus al Apărării a precizat pentru cotidianul menționat că respectivele manevre vor implica "aviația, forțele navale și terestre". Astfel de manevre interarme se vor desfășura în acest an nu doar în zona Caucazului, ci și în apele Mării Negre și Mării Caspice, scrie Nezavisimaia, potrivit căreia acestea ar constitui o reacție a Moscovei la consolidarea prezenței NATO în regiune.

La sfârșitul săptămânii trecute, pe site-ul guvernului de la București a fost publicat un document în care Ministerul Apărării din România a lansat o inițiativă privind constituirea unei grupări navale NATO în Marea Neagră, denumită generic Flotila Aliată în Marea Neagră / Black Sea Flotilla, scrie ziarul rus.

Discuțiile pe această temă ar urma să înceapă în luna februarie, cu prilejul unei reuniuni a miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles. O decizie pozitivă cu privire la acest aspect este foarte probabilă, consideră Nezavisimaia. Mass-media au făcut deja previziuni despre componența noii flote NATO din care ar putea face parte SUA, Turcia, Germania și Italia, relevă cotidianul moscovit.

Expertul militar rus, Oleg Șvedkov, căpitan de rangul I în rezervă, consideră că o flotă NATO în Marea Neagră "poate fi foarte ușor de creat", estimând că în componența acesteia ar putea intra și state riverane Mării Negre — România, Turcia, Bulgaria, iar în perspectivă chiar Ucraina și Georgia, chiar dacă aceste două țări nu fac parte din NATO. Nave ale Statelor Unite, Franței și altor țări NATO pot participa în cadrul acestei flote numai pe bază de rotație, subliniază expertul rus, date fiind prevederile Convenției de la Montreux, care permite navelor străine, din țări neriverane, să staționeze doar 21 de zile în Marea Neagră.

"Dacă flota NATO va fi creată, capacitățile de luptă ale acesteia le vor depăși în mod semnificativ pe cele ale Flotei Rusiei din Marea Neagră, a estimat în acest context Șvedkov. "Dar Rusia are suficiente forțe și resurse pe uscat și pe mare (avioane, rachete etc) pentru a contracara astfel de amenințări", a adăugat el.