ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un articol postat pe keysfin.com analizează efectele unui eventual Brexit, în ziua in care britanicii votează joi pentru ieșirea sau rămânerea în UE. 

"Astăzi are loc referendumul pentru ieșirea sau rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. Apropierea evenimentului a dat naștere mai multor scenarii apocaliptice : moartea Uniunii Europene, dezintegrare, catastrofă. Scenariile catastrofale nu ocolesc nici România : muncitorii români, chipurile, ar fi obligați să se întoarcă în țară, comerțul nostru (destul de slab) cu Marea Britanie ar avea de suferit de pe urma taxelor vamale. Chiar și Banca Națională a României s-a alăturat acestui cor pesimist și a prezis un adevărat cutremur în sistemul bancar european", scrie Ștefan Popescu pentru keysfin.com.

Asemenea predicții sumbre sunt simple speculații, fără nicio legătură cu realitatea. În afară de cursul de schimb, anumite acțiuni speculative la adresa datoriilor unor state din zona euro și a unei anumite erodări (nesemnificative) a pieței financiare londoneze (în favoarea Frankfurt-ului, Parisului și Milano) multe vor rămâne neschimbate din punct de vedere economic sau al circulației persoanelor între Marea Britanie și spațiul UE.

În eventualitatea Brexit-ului, cele 8000 de reglementări comunitare, în vigoare din 1973, de la aderarea Londrei la CEE, vor rămâne în vigoare pentru un timp cuprins între 6 și 24 de luni, până la intrarea în vigoare a unui tratat între UE și Marea Britanie. Uniunea Europeană are experiența integrării unor state nemembre în spațiul economic european – Norvegia, Elveția, Islanda. Cele trei state menționate contribuie chiar și la bugetul UE! Prin urmare, este greu de crezut că circulația bunurilor și a persoanelor va fi afectată. În caz de Brexit, nu vor părăsi teritoriul britanic nici cei 300 000 de francezi și nici cei 159 000 de români. Vor părăsi instituțiile europene funcționarii britanici dar acest lucru este cu totul altceva.

Textul integral poate fi citit AICI.