ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România, singura țară membră a Uniunii Europene care mai are o misiune diplomatică funcțională la Damasc, va acorda asistență și protecție consulară și cetățenilor portughezi din Siria, în vreme ce Portugalia va face același lucru pentru cetățenii români din Guineea Bissau și Mozambic în baza a două documente de cooperare semnate marți la București, relatează News.ro.

Având în vedere atât prezența tradițională a Republicii Portugheze în cele două state africane, cât și posibilitățile de gestionare a situațiilor consulare de către misiunile diplomatice portugheze din cele două state menționate, prin dispozițiile primului document, partea portugheză va prelua asistența și protecția cetățenilor români din cele două țări. În același timp, ca o recunoaștere a capacității de soluționare a cazurilor de protecție și asistență consulară, într-o zonă de conflict, al doilea document stabilește preluarea protecției și asistenței consulare în beneficiul cetățenilor portughezi de către România, singurul stat-membru UE cu misiunea diplomatică deplin operațională la Damasc”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Ministerul de Externe precizează că inițiativa încheierii celor două înțelegeri a avut loc în cadrul eforturilor generale de asigurare la cele mai înalte standarde a asistenței și protecției consulare pentru cetățenii români, ”una dintre liniile de acțiune ale Ministerului Afacerilor Externe, prin Departamentul Consular, reprezentând-o identificarea de noi modalități de sprijin pentru cetățenii români aflați în state unde România nu are reprezentare diplomatică și consulară de carieră rezidentă”.

De la începutul crizei din Siria, România, singura țară care și-a menținut permanent funcțională misiunea diplomatică de la Damasc, a acordat asistență consulară în mai multe rânduri unor cetățeni occidentali, la solicitarea statelor lor de origine. Majoritatea statelor occidentale și-au retras personalul de la ambasadele din Siria.