Pe când în Turcia militarii încă mai păreau a fi în controlul situației, unii analiști români au afirmat că în spatele puciului ar fi interesele Rusiei. Iată că realitatea arată exact invers: interesele rusești sunt servite abia de eșecul puciului, prin efectul de recul asupra NATO, scrie Adrian Severin pe blogul personal.

Au existat destule motive spre a spune că un succes al forțelor kemaliste din armată ar fi pus capăt "rebeliunii” geo-strategice cu veleități neo-otomane a Președintelui Erdogan și ar fi adus la Ankara un guvern pro-american. Prin urmare, în succesul puciului ar fi fost interesate SUA. Totuși, nu este exclus ca și în America să fie unii care să prefere un regim islamist de mâna forțe într-o Turcie astfel mai aptă să coaguleze, disciplineze și supună viesparul arabo-musulman, unei așa zise "democrații militare” în care pluralismul secularist intră în mod natural în conflict cu principiile ordinii cazone, continuă analiza Adrian Severin.

Pe lângă lumea euro-atlantică și cea euro-asiatică, structurate în jurul pilonului american și respectiv rus, mai există, uitată, o lume euro-mediteraneană căreia îi lipsește un centru și care, de aceea, lasă nestingherite valurile dezordinii să bată la porțile celorlalte două lumi. Polul anglo-saxon s-a refăcut. Sfântul Imperiu Roman de Națiune Germană are urmaș, fie el și debil. Maica Rusie, a Treia Romă, a rămas la locul ei și este în curs de resuscitare. Lipsește din joc Imperiul Otoman (..). O Turcie cu care, până la urmă, România a știut să coabiteze dar care, în virtutea legilor nescrise ale geopoliticii, a intrat totdeauna în coliziune cu Rusia pravoslavnică.

Va fi necesar, deci, un parteneriat solid Est (Rusia)-Vest (SUA) pentru că a "treia forță”, Imperiul de Sud, să joace în limite rezonabile. Fi-va acest parteneriat posibil? Cât de tare vor fi subminate șansele sale de tentațiile rivalilor din Nord de a juca cartea Sudului, unul împotriva altuia? Ne întoarcem la "concertul națiunilor” (dominante) și la echilibrul imperial? Cum se vor corela aceste jocuri cu uriașele sfidări ale puterilor Pacificului (în special China)? Vom vedea. Până atunci, va curge mult sânge pe harta lumii, încheie Severin.

 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews