ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Romanul „Să ucizi o pasăre cântătoare” (To Kill a Mockingbird), de Harper Lee, a fost exclus din lista de lecturi pentru clasa a opta într-un district școlar din statul american Mississippi, din cauză că acesta conține un limbaj care îi deranjează pe unii cititori, relatează News.ro.

„Au fost înregistrate plângeri în legătură cu acest roman. Acesta conține un limbaj care deranjează o parte din cititori, iar noi putem preda aceeași lecție, folosind alte cărți. Romanul se află în continuare în biblioteca noastră. Însă, vor folosi o altă carte pentru cursul clasei a opta”, a spus Kenny Holloway, vicepreședinte al consiliului școlilor din Biloxi, din statul american Mississippi.

Un mesaj publicat pe site-ul școlilor din Biloxi arată că romanul „Să ucizi o pasăre cântătoare” învață elevii că empatia și compasiunea nu depind de rasă și educație.

Publicat în anul 1960, romanul scris de Harper Lee, recompensată cu un premiu Pulitzer, tratează problema inegalității rasiale dintr-un oraș mic din statul american Alabama, după ce o femeie ar fi fost violată de un bărbat de culoare, care este judecat pentru acest lucru. Romanul a fost vândut în peste 40 de milioane de exeplare și a fost adaptat într-un film, în 1962, care a câștigat trei premii Oscar.

Un e-mail trimis publicației The Sun Herald de un cititor îngrijorat arată că decizia conducerii școlii a fost generată de folosirea cuvântului „nigger” în acest roman.

„Cred că acesta este unul dintre cele mai tulburătoare exemple de cenzură despre care am auzit”, a spus cititorul. 

Romanul „Să ucizi o pasăre cântătoare” a mai fost eliminat anterior din programa unor școli, în 2016, în statul american Virginia, din cauza plângerii depuse în instanță de un părinte care a acuzat limbajul rasist folosit de anumite personaje în această carte. 

Harper Lee a murit anul trecut, la vârsta de 89 de ani, după descoperirea și publicarea controversată a unui al doilea roman, „Du-te și pune un străjer/ Go Set a Watchman”, care prezintă evenimente care au loc după cele prezentate în volumul „Să ucizi o pasăre cântătoare”.