ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Televiziunea belgiană de limba franceză RTL a difuzat un scurt interviu și un material cu cel mai fidel martor al radicalizării lui Brahim Abdeslam, teroristul care s-a sinucis declanșându-și o centură cu explozivi lângă stadionul Stade de France din Saint Denis, localitate din apropierea Parisului.

Compatriotul nostru vorbește despre relația cu un om despre care n-ar fi bănuit niciodată că va fi cel care va îndolia Parisul peste doar câteva zile. Totodata, ca o dovadă a prieteniei lor, belgianul de origine arabă i-a lăsat ca amintire o fiola de parfum, în interiorul careia s-ar afla, potrivit spuselor lui Brahim, viața acestuia.

Mai jos, știrea care a provocat senzație mai întâi în presa scrisă, ulterior fiind preluată de mai multe posturi de radio și de televiziune locale atât francofone, cât și flamande. V-am atașat și un link către un film de excepție care prezintă realitățile din Molenbeek și complicatele relații dintre imigranți și populația de baștină, ca un fel de preambul la ce avea să vină.

Dialogul începe de la secunda 29:
 

"Aron:Intr-o buna zi vine la mine si-mi spune brusc: "Sunteti niste necredinciosi! Tu, de exemplu, esti un tigan de rahat, un roman nenorocit care nu face doua parale! 
Pe urma, a venit la mine si si-a cerut scuze. Iarta-ma, chiar nu stiu de ce ti-am vorbit in felul acesta.
Ma uit la el si-i spun: Brahim, asta nu esti tu! El, la randul lui, se uita la mine si imi spune:
Da, ai dreptate, nu eu sunt acesta. Chiar nu-i posibil asa ceva. Imi pare teribil de rau.
Reporter:  Pe urma, a inceput cu pretexte ca trebuie sa plece in Maroc pentru doua luni. La un moment dat, in timp ce stateau la masa, Aron a avut viziunea teroristului in care avea sa se transforme prietenul sau. 
Aron: Deodata, imi spune... Tine parfumul acesta. Toata viata mea este aici inauntru. O sa iti aduci aminte mereu de mine. N-am inteles ce voia sa zica. La despartire l-am pupat pe obraji, iar el imi spune: Hai, fugi acasa!
Atentie, chiar prezinta fiola catre camera(n.n). 
Reporter:Aceasta fraza ii va ramane in minte. Acum se indreapta spre cafeneaua din Molenbeek, acolo unde l-a intalnit pentru prima oara in viata pe amicul Brahim. La un moment dat, a fost martorul unei discutii ciudate intre mai multi indivizi suspecti, in timp ce Brahim se ocupa cu aranjamentul pivnitelor stabilimentului.
Aron:In acest subsol au coborat cu totii. I-am auzit vorbind in franceza, ceva de genul "Haide, termina odata cu treaba din cafenea, opreste totul si vino-ncoace langa noi. Cam atat. Pe urma, au inceput sa vorbeasca in araba si nu am mai inteles nimic. 
Reporter:Este inca in stare de soc, casa i-a fost perchezitionata de mai multe ori de politie si, dupa cum a marturisit anchetatorilor, nu-si poate explica de ce Brahim, prietenul sau, s-a radicalizat in felul acesta si atat de rapid" 

 

Attentats de Paris: témoignage d'un ami de Brahim Adbeslam