ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La doar o zi după ce secretarul american al Apărării a anunţat că România, Polonia şi alte patru state din flancul estic al NATO şi-au dat acceptul pentru găzduirea de armament greu american, astăzi a venit şi replica dură a Rusiei. Echipamentul care va fi staţionat temporar în fiecare ţară va fi suficient pentru a deservi o companie, respectiv 150 de militari, sau un batalion, respectiv aproximativ 750 de soldaţi.

Consiliul de Securitate al Rusiei avertizează România şi Polonia că devin "automat ţinte pontenţiale" pentru Rusia prin găzduirea elementelor scutului antirachetă. "Dacă ei doresc să fie ţintele noastre, asta e alegerea lor", a spus despre Polonia şi România secretarul Consiliului de Securitate Evgheni Lukianov, citat de Interfax.

Secretarul Consiliului, citat de Interfax, susţine că scutul antirachetă este îndreptat împotriva arsenalului strategic rus, deşi atât SUA, NATO, cât şi ţările gazdă ale scutului au dat asigurări că instalaţia nu este îndreptată împotriva capabilităţilor militare ale Rusiei.

Tot în România, la Deveselu, se construieşte un scut american antirachetă care ar trebui să fie gata până la sfârşitul acestui an. Scutul, format din 24 de rachete, are misiunea de a intercepta rachetele lansate din Orientul Mijlociu.

Nu este prima oară când Rusia, prin vocea unor oficiali, ameninţă România. Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse sau Dmitri Medvedev, premirul Rusei, au spus de mai multe ori că Federaţia Rusă va desfăşura un sistem modern de arme ofensive în vestul şi sudul ţării, capabil să distrugă orice componentă a sistemului defensiv american în Europa, cu referire indirectă şi la România.