ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Organizația Statul Islamic (SI) continuă să facă trafic cu petrol către Turcia, pe o nouă rută, care trece prin nordul Irakului, cu scopul de a evita bombardamente rusești, denunță Moscova.
 
Statul Major rus a anunțat vineri că aviația rusă a efectuat 5.240 de misiuni aeriene - dintre care 145 de lungă distanță - de la începutul intervenției sale militare în Siria, pe 30 septembrie, conform AFP.
 
"Teroriștii încearcă să evite bombardamentele ruse schimbându-și logistica și folosind noi circuite de contrabandă cu petrol brut", a declarat generalul Serghei Ruțkoi într-o conferință de presă a Statului Major.
 
Pe unul dintre aceste noi circuite, susține el, camioane-cisternă circulă din provincia Deir Ezzor, în estul Siriei, către Zakho și Mosul - bastionul SI în Irak -, trec frontiera dintre Siria și Irak, după care intră în Turcia.
 
"Petrolul ajunge pe teritoriul turc printr-un punct de frontieră din regiunea Zakho", a acuzat Ruțkoi, prezentând imagini din satelit cu convoaie și instalații logistice situate, susține el, la frontiera irakiano-turcă.
 
"În momentul înregistrării imaginilor, în regiunea Zakho, 11.775 de camioane-cisternă se aflau de o parte și de alta a frontierei irakiano-turce", a dat asigurări generalul, adăugând că alte circuite de contrabandă au fost abandonate de către convoaie în ultimele zile.
 
Statul Major a mai anunțat că aviația rusă a distrus săptămâna trecută 37 de ținte în legătură cu extracția și prelucrarea petrolului în Siria, dar și 17 convoaie de camioane-cisternă, numărul vehiculelor pentru transportarea petrolului distruse de la sfârșitul lui septembrie și până în prezent ajungând astfel la peste 2.000.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews