ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Organizația Statul Islamic (SI) continuă să facă trafic cu petrol către Turcia, pe o nouă rută, care trece prin nordul Irakului, cu scopul de a evita bombardamente rusești, denunță Moscova.
 
Statul Major rus a anunțat vineri că aviația rusă a efectuat 5.240 de misiuni aeriene - dintre care 145 de lungă distanță - de la începutul intervenției sale militare în Siria, pe 30 septembrie, conform AFP.
 
"Teroriștii încearcă să evite bombardamentele ruse schimbându-și logistica și folosind noi circuite de contrabandă cu petrol brut", a declarat generalul Serghei Ruțkoi într-o conferință de presă a Statului Major.
 
Pe unul dintre aceste noi circuite, susține el, camioane-cisternă circulă din provincia Deir Ezzor, în estul Siriei, către Zakho și Mosul - bastionul SI în Irak -, trec frontiera dintre Siria și Irak, după care intră în Turcia.
 
"Petrolul ajunge pe teritoriul turc printr-un punct de frontieră din regiunea Zakho", a acuzat Ruțkoi, prezentând imagini din satelit cu convoaie și instalații logistice situate, susține el, la frontiera irakiano-turcă.
 
"În momentul înregistrării imaginilor, în regiunea Zakho, 11.775 de camioane-cisternă se aflau de o parte și de alta a frontierei irakiano-turce", a dat asigurări generalul, adăugând că alte circuite de contrabandă au fost abandonate de către convoaie în ultimele zile.
 
Statul Major a mai anunțat că aviația rusă a distrus săptămâna trecută 37 de ținte în legătură cu extracția și prelucrarea petrolului în Siria, dar și 17 convoaie de camioane-cisternă, numărul vehiculelor pentru transportarea petrolului distruse de la sfârșitul lui septembrie și până în prezent ajungând astfel la peste 2.000.