ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Forțele guvernamentale loiale președintelui Bashar al-Assad au obținut o victorie importantă împotriva jihadiștilor grupării Stat Islamic. 

Ruinele greco-romane din Palmira au trecut sub controlul armatei siriene sprijinite din aer de aviatia rusă. Potrivit armatei siriene, luptele din jurul orașului Palmira au încetat, iar ultimele puncte de rezistență ale jihadșitilor au fost lichidate. Urmează partea cea mai delicată: deminarea clădirilor, a monumentelor istorice și evaluarea pagubelor. 


Președintele rus Vladimir Putin a promis că geniști ai armatei ruse vor oferi asistență maximă părții siriene pentru deminarea teritoriilor eli

Putin a dat ordin Ministerului rus al Apărării să ajute la deminarea ruinelor din Palmira având în vedere importanța lor deosebită din punct de vedere arheologic. Vladimir Putin a vorbit la telefon și cu directorul general al UNESCO, Irina Bokova. Cei doi au convenit că Rusia, Siria și UNESCO vor elabora un plan de reconstrucție a sitului arheologic de la Palmira. Specialiști de la Muzeul Ermitaj de la Sankt Petersburg sunt gata să vină în sprijinul autorităților siriene și să participe la lucrările de reconstrucție.

Avansul forțelor guvernamentale siriene spre Palmira a fost destul de lent pentru că jihadistii grupării Stat Islamic au amplasat în zonă multe dispozitive explozive.

Ultimele raiduri ale aviației ruse au vizat 117 obiective de infrastructură ale grupării Stat Islamic. Peste 100 de jihadiști au fost uciși.

Recucerirea orașului permite regimului de la Damasc să înainteze cu armata în est, în deșertul sirian spre granița cu Irak, controlată încă de gruparea teroristă Statul Islamic.

În timpul ultimei ofensive a armatei siriene ruinele Palmirei nu au fost afectate pentru că luptele nu s-au desfășurat în interiorul sitului arheologic.

Gruparea teroristă Stat Islamic a ocupat orașul  pe 20 mai anul trecut și a dinamitat mai multe vestigii antice, printre care templul Baal Shamin, Turnul Bel și Arcul de Triumf. Înainte de invazia jihadiștilor, autoritățile siriene au reușit să evacuze  zeci de statui și să le depoziteze într-un loc sigur.

Direcția de Antichități și Muzee din Siria, împreună cu UNESCO,  intenționeză să restaureze complexul antic de la Palmira.