ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Moscova a declarat nouă instituții media americane, inclusiv Vocea Americii și Radio Europa Liberă, drept „agenți străini”, măsură luată în replică la decizia Washingtonului de a cere entităților media ruse RT (Russia Today) și Sputnik de a se înregistra drept „agenți străini" în SUA.

Potrivit BBC News online, măsura implică faptul că respectivele entități media servesc interesele unui guvern străin, astfel că acestea vor trebui să-și declare sursele de finanțare, scrie Mediafax.

Legea a fost adoptată rapid de Parlamentul Rusiei în doar două săptămâni și a fost promulgată de președintele Vladimir Putin la finalul lunii noiembrie.
Vocea Americii și Radio Europa Liberă / Radio Libertatea sunt finanțate de autoritățile americane. Șapte alte instituții media afiliate acestora vor trebui, de asemenea, să se eticheteze drept agenți străini.

Departamentul american al Justiției a stabilit termenul de 13 noiembrie pentru ca Russia Today să se înregistreze ca entitate străină după ce raportul serviciilor americane de informații a stablit că postul tv rus a difuzat mesaje strategice din partea Administrației Rusiei" pentru a alimenta disputele politice în campania electorală desfășurată în SUA în 2016 și pentru a amplifica "starea de nemulțumire a cetățenilor americani.

O lege similară, care vizează organizațiile caritabile și alte grupuri civile, există deja în Rusia.