Rusia a testat un nou interceptor din sistemul antirachetă destinat să apere. Moscova. Testul a fost efectuat cu succes în Kazahstan, la poligonul Sary-Shagtan din stepa Kazahstanului a fost filmat și prezentat de Ministerul Apărării.
 
Imaginile prezintă momentul lansării noului interceptor care va face parte din sistemul antirachetă A-135, destinat pentru apărarea Moscovei.
Oficialii ruși au spus că testul vine ca replică la măsurile militare luate de NATO în Estul Europei și în Țările Baltice.

Noul interceptor este un proiect secret și nu i-a fost dezvăluit nici măcar numele. Are o rază de acțiune de aproximativ 100 de kilometri și o altitudine de interceptare a rachetei de circa 30 de kilometri.

Adjunctul Comandantului Forțelor Aerospațiale rusești, Colonelul Andrei Prihodko, a spus însă că racheta-interceptor are niște caracteristici superioare față de cele operate în prezent de alte țări, scrie observator.tv

Racheta e capabilă să intercepteze lovituri singulare și multiple, inclusiv rachete intercontinentale de ultimă generație, a mai spus colonelul.

Noul interceptor va fi inclus în sistemul anti-rachetă A-135 care protejează capitala Rusiei în fața atacurilor cu rachetă.

Testele inițiale ale sistemului anti-rachetă A-135 ABM au început în 1979. Sistemul e format dintr-un radar Don 2N lângă Sofrino, lângă Moscova, un centru de comandă 5K80 în Pushkino și câteva baterii de interceptoare 53Tb cu rază scurtă de acțiune.

Sistemul anti-rachetă A-135 a devenit complet operațional în 1995. Testele la o variantă îmbunătățită, A-235, au început în 2014.

În schimb, SUA dezvoltă un sistem antirachetă ale cărei componente sunt inclusiv în România, la Deveselu. Sistemul american a provocat reacția furioasă a Rusiei, care acuză că e o amenințare directă la adresa sa.