ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rușii anunță misiune îndeplinită în Siria, după doi ani de la declanșarea operațiunii militare pro Assad. Misiunea armatei ruse în Siria s-a încheiat, iar teritoriul sirian este „eliberat în totalitate” de luptătorii grupării jihadiste Stat Islamic, a anunțat joi Ministerul rus al Apărării, relatează AFP citată de Agerpres.

„Misiunea armatei ruse de a învinge gruparea teroristă SI s-a încheiat”, au anunțat vineri oficiali ai Ministerului rus. În prezent nu mai există nicio localitate sau regiune din Siria sub controlul Stat Islamic, au subliniat oficialii ruși.
 
„Teritoriul sirian este complet eliberat de luptătorii acestei organizații teroriste”, a spus generalul Serghei Rudskoi, un oficial din cadrul Statului Major al armatei ruse, în cadrul conferinței de presă.
 
Potrivit generalului Rudskoi, în ultimele zile au avut loc lovituri aeriene fără precedent în regiunea Bukamal, ultima localitate importantă aflată sub ocupația SI, avioanele ruse efectuând zilnic peste 100 de zboruri și 250 de lovituri.
 
Forțele speciale ruse au fost de asemenea active, ghidând loviturile aeriene și „distrugând cei mai odioși lideri ai grupurilor de combatanți în spatele liniilor inamice„, a spus el.
 
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) susține însă că ISIS controlează în continuare 8% din provincia Deir Ezzor (est).
 
Se bănuiește că „grupuri de sabotori ale SI ar mai acționa, însă vor fi combătute de trupele siriene”, a adăugat generalul rus, precizând că „contingentul rus își va concentra eforturile pentru a oferi ajutor poporului sirian pentru instituirea păcii”.
 
Rusia a anunțat deja pe 21 noiembrie sfârșitul „fazei active a operațiunii militare„ în Siria, unde armata rusă intervine în sprijinul regimului Bashar al-Assad.
În 2015, Rusia și-a trimis avioanele pentru a sprijini lupta Damascului împotriva forțelor islamiste extremiste care, din 2011, încearcă să dărâme guvernul președintelui Assad. Intervenția Rusiei, aliată a Damascului, a împiedicat prăbușirea statului sirian și a deschis calea unui dialog politic cu grupările de opoziție care văd un viitor pentru Siria ce nu se bazează pe ideologia extremistă.

Operațiunea comună militară ruso-siriană s-a desfășurat în paralel cu eforturile diplomatice de a stabili o încetare a focului în multe regiuni ale Siriei și de a facilita negocieri directe între guvern și opoziția moderată. Turcia și Iranul au avut un rol-cheie în negocierea așa-numitelor „zone de dez-escaladare”, fiind implicate activ în continuarea tranziției politice în Siria