ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Membri ai forțelor de elită afgane National Army Comando Corps declară că au fost contactați de armata rusă pentru a lupta pe frontul din Ucraina.

Potrivit publicației Foreign Policy, care dă această informație, între 20.000 și 30.000 de combatanți afgani din trupele de comando au fost abandonați de Statele Unite odată cu retragerea jenantă din august 2021 în fața talibanilor.

Doar câteva sute dintre cadrele superioare au fost evacuate atunci.

Câteva mii dintre soldații pregătiți în mod special de americani și alte forțe speciale occidentale au reușit să se refugieze în țările vecine, scrie Foreign Policy.

Însă majoritatea acestor trupe de elită au rămas în Afganistan și sunt țintele unei vânători extinse a talibanilor, care îi caută pentru a-i lichida.

Aceștia au fost contactați de Rusia și invitați să lupte în Ucraina.

După toate probabilitățile, operațiunea de recrutare a comandourilor afgane este coordonată de Evgheni Prigojin, comandantul faimoaselor grupuri de mercenari Wagner.

Statele Unite au cheltuit peste 90 de miliarde de dolari pentru construirea armatei naționale afgane, care are cum de ales între a fi vânată de talibani sau să lupte în Ucraina împotriva celor care i-au pregătit.

Opțiunea pare evidentă:

O sursă din fosta armată afgană a declarat pentru Foreign Policy:

„Nu au țară, nu au slujbe, nu au viitor. Nu au nimic de pierdut.

Și a adăugat:

„Nu e greu de ales. Pentru a lucra, primeau 3 sau 4 dolari pe zi în Pakistan sau Iran, sau 10 dolari pe zi în Turcia. Dacă Wagner sau alte servicii de informații vin la ei și le oferă 1.000 de dolari pentru a fi combatanți, nu vor refuza. Și dacă găsești un singur tip pentru a-l recruta, el poate aduce jumătate din vechea sa unitate, pentru că sunt ca frații – curând vei avea o întreagă companie.”

Un alt fost oficial afgan din cadrul forțelor de securitate, care a dorit să își păstreze anonimatul, a declarat pentru Foreign Policy că integrarea comandourilor afgane în forța operațională rusă din Ucraina ar reprezenta un „factor decisiv” care poate schimba soarta războiului.