ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul rus de Externe a publicat, luni seara, un comentariu în care reacționează la știrile pe surse care vorbesc despre amplasarea de echipament militar pe flancul estic al NATO sub pretextul desfășurării unor exerciții.

Diplomația rusă avertizează că situația în Europa ar putea degenera într-o nouă confruntare militară ce ar putea avea consecințe periculoase, potrivit digi24.ro.

Avertismentul oficial al Rusiei intervine după ce un general din Ministerul rus al Apărării, Iuri Iakubov, declarase că amplasarea de arme în estul Europei este cel mai agresiv pas al NATO şi al Pentagonului de la sfârşitul Războiului Rece, iar în acest caz, Rusia nu va avea alternativă decât să îşi sporească prezenţa militară la graniţa de Vest, prin amplasarea de tancuri, unităţi de artilerie şi de apărare aeriană.  

MAE rus precizează în comentariul său că se referă la informațiile din presa americană, care citează „surse de rang înalt” de la Casa Albă și Pentagon, care vorbesc despre planuri de a desfășura echipament militar pe flancul estic al NATO pentru a desfășura exerciții „pe bază rotațională”.

Țările în care acest echipament ar putea fi desfășurat sunt Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Estonia și posibil Ungaria. Aici ar putea fi amplasate 1.200 de vehicule blindate, inclusiv 250 de tancuri și sisteme de artilerie. Aceste arme sunt suficiente pentru a echipa o brigadă de 3.000 – 5.000 de oameni, subliniază MAE rus.