ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia a devenit "extrem de preocupată" după ce în România au fost instalate sisteme antibalistice NATO care sunt interzise prin Tratatul privind Forțele nucleare intermediare (INF), anunță Ministerul rus de Externe, avertizând că va lua măsuri pentru a se apăra.

"Suntem extrem de preocupați în legătură cu sistemele antirachetă americane instalate în România și în viitor în Polonia, care sunt interzise prin Tratatul forțelor nucleare intermediare", anunță Ministerul rus de Externe, într-un raport anual de evaluare citat de Mediafax.

"În mod evident, instalarea acestor sisteme antibalistice în Europa are rolul contracarării Rusiei", precizează diplomația rusă.

"Moscova intenționează să ia toate măsurile necesare pentru garantarea securității", subliniază MAE rus.

La Deveselu, o bază militară de lângă Caracal, este montat un sistem de radar și trei baterii de rachete interceptoare SM-3 IB. Oficialii americani și români au declarat de mai multe ori că acest sistem nu este îndreptat împotriva Rusiei și că nici măcar nu are capacitatea de a submina capabilitățile militare ale Rusiei.

Conceput inițial ca o pavăză împotriva amenințărilor balistice intercontinentale ale Coreei de Nord, scopul acestui sistem antirachetă a fost mutat împotriva amenințărilor dinspre Iran și Orientul Mijlociu.