ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Deși Războiul Rece s-a incheiat de aproape trei decenii, Rusia și Statele Unite rămân în continuare principalii producatori de armament la nivel mondial. O confirmare în acest sens vine de la Institutul Internațional de Ceretare a Păcii de la Stockholm (SIPRI), conform căruia Rusia a devenit al doilea producător de armament în 2017, depășind Regatul Unit, care deținea pana acum poziția secundă.

Potrivit unui raport publicat luni de SIPRI,  Statele Unite își păstrează primul loc detașat, in timp ce Franța se clasează a patra, relatează AFP. Institutul subliniază, de asemenea, că vânzările întreprinderilor turce au crescut cu 24% în 2017, reflectând ”ambițiile Ankarei de a-și dezvolta industria armamentului cu scopul de a răspunde unei creșteri tot mai mari de armament și de a deveni mai puțin dependentă de furnizori străini”, potrivit altui cercetător SIPRI, Pieter Wezeman.

Studiul nu ia în considerare China - de unde nu există date disponibile, notează SIPRI.I

”Întreprinderile ruse înregistrează o creștere semnificativă a vânzării de armament începând din 2011”, precizează cercetătorul Siemon Wezeman, citat într-un comunicat.

Industria armamentului rus reprezenta în 2017 9,5% din vânzările primilor 100 de producători mondiali. Cifra sa de afaceri atingea 37,7 miliarde de dolari (33 de miliarde de euro), în creștere cu 8,5% față de 2016, potrivit raportului.

”Acest lucru este în corcondanță cu creșterea cheltuielilor Rusiei în privința achiziționării de armament în vederea modernizării forțelor sale armate”, precizează cercetătorul SIPRI.

Regatul Unit, care ocupa locul doi în clasament începând din 2002, a trecut pe locul trei (9% din producția mondială). Franța își păstrează locul patru cu 5,3% din producție.Statele Unite rămân devensat în frunte.

Numai industria americană de armament reprezenta 57% din totalul vânzărilor la nivel mondial în 2017, iar 42 de întreprinderi americane se aflau în top 100, cu o cifră de afaceri cumulată de 226,6 miliarde de dolari.

”Întreprinderile americane beneficiau în mod direct de cererea constantă de armament a Departamentului american al Apărării”, a precizat Aude Fleurant, directoarea programului de cercetare cu privire la armament și cheltuieli militare.
 
Top 10 SIPRI este dominat de companiile din SUA și Europa de Vest.
 
Lockheed Martin din Statele Unite este cel mai mare producător de armament din lume, cu vânzări de armament în valoare de 44,9 miliarde de dolari.
 
Următoarele companii americne în top sunt Boeing (SUA), cu 26,9 miliarde de dolari, și Raytheon (SUA), cu 23,8 miliarde de dolari.
 
Compania britanică BAE Systems, este cel mai bine clasat producător de arme din Marea Britanie, ocupând locul patru cu vânzări de 22,9 miliarde de dolari, în timp ce Thales este cea mai bine cotată firmă din Franța, cu vânzări de 9 miliarde de dolari (locul 8).
 
Almaz-Antey este singura firmă rusă din Top 10, cu vânzări de armament de 8,5 miliarde de dolari.