ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Armata rusă va suplimenta prezența militară la frontiera vestică, anunță ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, precizând că aceasta este o reacție la activitățile NATO în țări central și est-europene, inclusiv în România.

„Situația la frontierele din vestul Rusiei tinde să se deterioreze. Acest lucru este cauzat de intensificarea activităților militare NATO în țări est-europene. Alianța Nord-Atlantică suplimentează prezența în țările baltice, unde se extinde infrastructura portuară, aeroportuară și unde sunt construite noi baze militare", a declarat Serghei Șoigu, citat de agenția Tass.

NATO definitivează planul celor patru batalioane multinaționale în țările baltice și în Polonia, mobilizând „în total 5.000 de militari și echipamentele aferente", a precizat Șoigu, avertizând și în legătură cu elementele sistemului antibalistic.

„Până în 2018, în afară de baza antirachetă din România, există planuri pentru construirea unei instalații similare în Polonia", a precizat ministrul rus al Apărării.

„Acțiunile colegilor noștri occidentali conduc la distrugerea sistemului de securitate la nivel mondial, la amplificarea lipsei de încredere și ne obligă să implementăm măsuri de reacție, în principal în zona strategică vestică. Lucrăm la îmbunătățirea capacităților ofensive", a precizat Șoigu, potrivit agenției Sputnik.

„Peste 30 de batalioane și grupuri tactice sunt pregătite pentru mobilizare rapidă", a atras atenția ministrul rus al Apărării.

Peste 300 de sisteme militare au fost mobilizate în districtul militar vestic în ultimele șase luni. „Până la sfârșitul anului, aproximativ 40 de unități militare vor fi construite în districtul militar vestic", a încheiat Șoigu.

Alianța Nord-Atlantică a aprobat, în iulie 2016, un plan de consolidare a prezenței militare în Europa de Est, prin desfășurarea a mii de militari în Polonia și în țările baltice. O structură multinațională NATO ar urma să fie staționată în România. În plus, Alianța a preluat controlul asupra sistemului antirachetă, care include nave americane dotate cu sisteme antibalistice în largul Spaniei, un radar în Turcia și elementele de interceptare din România.

Rusia a avertizat în mai multe rânduri că este „extrem de preocupată" de instalarea sistemelor antibalistice NATO în România și Polonia, afirmând că sunt interzise prin Tratatul privind Forțele nucleare intermediare (INF) și semnalând că va lua măsuri pentru a se apăra.