ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul rus Mihail Mișustin a semnat marți seara un decret prin care interzice temporar intrarea cetățenilor chinezi în Rusia. Noile reguli intră în vigoare începând de joi. 

Este cea mai importantă măsură luată de autoritățile ruse pentru a preveni intrarea și răspândirea noului coronavirus în Rusia. Anterior, Căile Ferate Ruse au suspendat în întregime traficul de pasageri către și dinspre China, iar zborurile au fost puternic restricționate. În plus, trecerile de frontieră din Orientul Îndepărtat au fost închise.

„De la ora locală 00:00, 20 februarie 2020, trecerea cetățenilor Republicii Populare Chineze peste granița de stat a Federației Ruse care intră pe teritoriul Federației Ruse în scopul de a munci, în scopuri private, educaționale și turistice, este suspendat temporar”, spune un comunicat emis de sediul operațional al guvernului condus de vicepremierul Tatiana Golikova.
 „Un ordin a fost semnat astăzi și el a intrat în vigoare.Vom informa astăzi pe toată lumea despre măsurile luate privind închiderea frontierei în Extremul Orient” rus, a anunțat premierul Mihail Mișustin, citat de agențiile de presă ruse, dar fără să ofere detalii cu privire la calendar și nici dacă închiderea frontierei vizează și porturile.

Ministerul de Externe rus a anunțat la rândul său, într-un comunicat, suspendarea temporară a vizelor electronice pentru chinezi în punctele de trecere în Extremul Orient (rus), în enclava europeană Kaliningrad și la Sankt-Petersburg, al doilea oraș ca mărime al țării și o importantă destinație turistică.
 
Miercuri dimineață, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang, a declarat că Moscova a notificat Beijingul despre intențiile sale. „Rusia a subliniat că sprijină puternic China în lupta împotriva epidemiei și, de asemenea, crede ferm că China va putea câștiga această luptă”, a explicat el. „Măsurile restrictive luate nu înseamnă o interdicție completă de călătorie între cele două țări, ci constituie o inițiativă temporară care va fi ajustată sau anulată imediat ce situația se va îmbunătăți”, a precizat oficialul de  la Beijing.
 
Până în prezent, nu s-au înregistrat cazuri de coronavirus în Rusia. Doi cetățeni chinezi infectați care au fost plsați în carantină în regiunile Tyumen și Transbaikalia s-au recuperat și au fost externați.

Numeroși chinezi, turiști și muncitori, se află în Rusia, în special în Siberia și Extremul Orient. Aceștia folosesc pe scară largă aeroporturile rusești ca punct de tranzit către țările europene.