ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biroul procurorului-şef al Rusiei a deschis o investigaţie în legătură cu legalitatea obţinerii independeţei statelor baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) în 1991. Acest demers survine în urma unei solicitări făcute de câţiva membri ai Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului federal rus.

"Din punct de vedere juridic, recunoaşterea independenţei statelor baltice este lipsită de valabilitate întrucât decizia a fost luată de un organism neconstituţional", a declarat o sursă parlamentară rusă pentru agenţia Interfax.


Aceeaşi sursă a apreciat că un răspuns la această problemă va fi similar cu cel dat în cazul Crimeei, amintind că Procuratura Generală a Rusiei a calificat ca 'ilegală' decizia luată în 1954, în perioada URSS, prin care peninsula de la Marea Neagră a fost ataşată la Ucraina, la iniţiativa secretarului general de atunci al PCUS, Nikita Hruşciov, de origine ucrainean. În comunicatul Procuraturii cu privire la Crimeea, teritoriu anexat în martie anul trecut la Federaţia Rusă, se preciza că prezidiile Consiliilor Supreme ale RSFS Rusă şi Uniunii Sovietice nu aveau prerogative de a lua decizii în legătură cu structura teritorială a republicilor ce formau URSS.

Anunţul privind examinarea de către Procuratura Generală a Rusiei a deciziei autorităţilor sovietice de a recunoaşte în 1991 independenţa statelor baltice - foste republici sovietice, în prezent membre ale UE -, a fost calificată în Lituania drept provocare. ''Independenţa noastră a fost obţinută cu sângele poporului lituanian. Nimeni nu are dreptul să o ameninţe'', a declarat preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite.

La 6 septembrie 1991, Consiliul de Stat al URSS a recunoscut independenţa proclamată de Lituania, Letonia şi Estonia, fără a aduce amendamentele corespunzătoare Constituţiei Uniunii Sovietice.