Biroul procurorului-şef al Rusiei a deschis o investigaţie în legătură cu legalitatea obţinerii independeţei statelor baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) în 1991. Acest demers survine în urma unei solicitări făcute de câţiva membri ai Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului federal rus.

"Din punct de vedere juridic, recunoaşterea independenţei statelor baltice este lipsită de valabilitate întrucât decizia a fost luată de un organism neconstituţional", a declarat o sursă parlamentară rusă pentru agenţia Interfax.


Aceeaşi sursă a apreciat că un răspuns la această problemă va fi similar cu cel dat în cazul Crimeei, amintind că Procuratura Generală a Rusiei a calificat ca 'ilegală' decizia luată în 1954, în perioada URSS, prin care peninsula de la Marea Neagră a fost ataşată la Ucraina, la iniţiativa secretarului general de atunci al PCUS, Nikita Hruşciov, de origine ucrainean. În comunicatul Procuraturii cu privire la Crimeea, teritoriu anexat în martie anul trecut la Federaţia Rusă, se preciza că prezidiile Consiliilor Supreme ale RSFS Rusă şi Uniunii Sovietice nu aveau prerogative de a lua decizii în legătură cu structura teritorială a republicilor ce formau URSS.

Anunţul privind examinarea de către Procuratura Generală a Rusiei a deciziei autorităţilor sovietice de a recunoaşte în 1991 independenţa statelor baltice - foste republici sovietice, în prezent membre ale UE -, a fost calificată în Lituania drept provocare. ''Independenţa noastră a fost obţinută cu sângele poporului lituanian. Nimeni nu are dreptul să o ameninţe'', a declarat preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite.

La 6 septembrie 1991, Consiliul de Stat al URSS a recunoscut independenţa proclamată de Lituania, Letonia şi Estonia, fără a aduce amendamentele corespunzătoare Constituţiei Uniunii Sovietice.

 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews