Rusia organizează exerciții militare navale și cu rachete sol-aer în regiunea Mării Negre pe fondul tensiunilor cu Ucraina și Occidentul după capturarea celor trei nave ucrainene în apropierea coastei Crimeei luna trecută, scrie Reuters.În paralel, Serviciul de presă al Ministerului ucrainean al Apărării a dat publicității faptul că începând cu data de luni, 3 decembrie, va începe chemarea rezerviștilor aflați în planul de mobilizare, dar și a persoanelor care au datoria de a efectua serviciul militar.

Două submarine, Rostov-pe-Don B-237 și Stary Osokl B-262, au efectuat exerciții de detectare de urgență, însoțind și distrugând ținte maritime și de coastă prin focuri de rachete, a informat Ministerul Apărării din Rusia.

De asemenea, membrii echipajului de la bordul submarinelor vor exersa scufundări la mare adâncime și vor lucra la tehnici precum ieșirea la suprafață de urgență.

În comunicat nu se precizează datele de început sau de final ale exercițiilor sau dacă exercițiile submarinelor fac parte din exerciții la o scară mai mare în Marea Neagră sau în apropierea Crimeei, peninsulă anexată de Rusia de la Ucraina în 2014.

Conform unei alerte de navigație transmisă navelor de transport, Turcia se așteaptă la „exerciții militare” în regiune între 3 și 9 decembrie.

Separat, au fost testate capacitățile unor sisteme de rachete sol-aer de rază medie de a detecta, identifica și doborî ținte aeriene, a informat agenția Interfax.

Exercițiile vin pe fondul tensiunilor ridicate dintre Rusia și Occident după ce pe 25 noiembrie, trei nave aparținând Marinei ucrainene care voiau să treacă din Marea Neagră în Marea Azov au fost blocate de Paza de Coastă rusă, în apropierea Strâmtorii Kerci, situată între Rusia și Crimeea anexată. După mai multe ore tensionate de manevre, rușii au deschis focul, au confiscat navele ucrainene și i-au luat prozonieri pe cei 24 de membri ai echipajelor acestora.

Miniștrii de externe ai NATO au discutat marți despre regiunea Mării Negre cu miniștrii de externe din Ucraina și Georgia iar Secretarul General al alianței, Jens Stoltenberg, a declarat că NATO și-a întărit prezența în regiune pentru a răspunde la ceea ce el a numit acțiunile agresive ale Rusiei.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews