ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia organizează exerciții militare navale și cu rachete sol-aer în regiunea Mării Negre pe fondul tensiunilor cu Ucraina și Occidentul după capturarea celor trei nave ucrainene în apropierea coastei Crimeei luna trecută, scrie Reuters.În paralel, Serviciul de presă al Ministerului ucrainean al Apărării a dat publicității faptul că începând cu data de luni, 3 decembrie, va începe chemarea rezerviștilor aflați în planul de mobilizare, dar și a persoanelor care au datoria de a efectua serviciul militar.

Două submarine, Rostov-pe-Don B-237 și Stary Osokl B-262, au efectuat exerciții de detectare de urgență, însoțind și distrugând ținte maritime și de coastă prin focuri de rachete, a informat Ministerul Apărării din Rusia.

De asemenea, membrii echipajului de la bordul submarinelor vor exersa scufundări la mare adâncime și vor lucra la tehnici precum ieșirea la suprafață de urgență.

În comunicat nu se precizează datele de început sau de final ale exercițiilor sau dacă exercițiile submarinelor fac parte din exerciții la o scară mai mare în Marea Neagră sau în apropierea Crimeei, peninsulă anexată de Rusia de la Ucraina în 2014.

Conform unei alerte de navigație transmisă navelor de transport, Turcia se așteaptă la „exerciții militare” în regiune între 3 și 9 decembrie.

Separat, au fost testate capacitățile unor sisteme de rachete sol-aer de rază medie de a detecta, identifica și doborî ținte aeriene, a informat agenția Interfax.

Exercițiile vin pe fondul tensiunilor ridicate dintre Rusia și Occident după ce pe 25 noiembrie, trei nave aparținând Marinei ucrainene care voiau să treacă din Marea Neagră în Marea Azov au fost blocate de Paza de Coastă rusă, în apropierea Strâmtorii Kerci, situată între Rusia și Crimeea anexată. După mai multe ore tensionate de manevre, rușii au deschis focul, au confiscat navele ucrainene și i-au luat prozonieri pe cei 24 de membri ai echipajelor acestora.

Miniștrii de externe ai NATO au discutat marți despre regiunea Mării Negre cu miniștrii de externe din Ucraina și Georgia iar Secretarul General al alianței, Jens Stoltenberg, a declarat că NATO și-a întărit prezența în regiune pentru a răspunde la ceea ce el a numit acțiunile agresive ale Rusiei.