Ministerul rus al Apărării vrea să doteze Flota de la Marea Neagră cu delfini speciali, de luptă, pentru care este gata să plătească peste 22.000 de euro.

 Ministerul Apărării a anunțat organizarea unei licitații pentru achiziționarea a cinci delfini de luptă destinați flotei de la Marea Neagră, ce își are baza în peninsula Crimeea. Decizia amintește de o practică de pe vremea Războiului Rece, relatează AFP, conform Agerpres.

Armata rusă este dispusă să plătească 1,75 milioane de ruble (circa 22.400 de euro) pentru cei cinci delfini, două femele și trei masculi, care trebuie să ajungă până pe 1 august la baza de antrenament militar pentru mamifere, amplasată la Sevastopol.

Delfinii militari au fost folosiți în timpul Războiului Rece de armatele sovietică și americană pentru detectarea minelor marine sau a altor obiecte suspecte aflate în apropierea navelor sau în apele din zonele de coastă.

”Americanii au început înaintea noastră. În anii '60, atunci când serviciile de informații sovietice au aflat ce sunt capabili delfinii americani să facă, militarii noștri au decis să acorde atenție acestei probleme”, explică un ofițer rus în rezervă, participant la programele de antrenare a delfinilor de luptă. 

Delfinii armatei sovietice erau antrenați mai ales să plaseze explozivi sub navele inamice și să detecteze torpilele abandonate și epavele de pe fundul Mării Negre, a amintit ofițerul rus.