Duma de Stat a Rusiei pregătește un proiect de lege prin care posturi de radio sau de televiziune precum Deutsche Welle, CNN, Radio Liberty și Voice of America ar putea fi declarate „agenți străini”, a declarat deputatul Andrei Isaev, membru al Partidului Rusia Unită.

Proiectul de lege, care ar putea fi aprobat de Duma de Stat în cursul săptămânii, vine după ce postul de televiziune rus RT, denumit anterior Russia Today, a anunțat că a fost obligat de guvernul american să se înregistreze ca „agent străin” în SUA.

Postul RT a anunțat joi că se va înregistra ca „agent străin” în SUA, conformându-se legii FARA (Foreign Agents Registration Act), care obligă orice societate reprezentând un stat sau o organizație străină să informeze în mod regulat autoritățile americane cu privire la relațiile sale cu statul ori instituția respective, în caz contrar urmând să-i fie înghețate conturile, scrie Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin a calificat sâmbătă drept „atac la adresa libertății de exprimare” obligarea postului de televiziune rus RT să se înregistreze ca „agent străin”în Statele Unite ale Americii, liderul de la Kremlin promițând o „ripostă similară”.

RT emite în limba engleză și are o prezență foarte activă pe rețelele de socializare în Statele Unite.