ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Belgradul ar putea semna un acord militar cu Moscova, 

Premierul sârb Alexandar Vucici ar putea semna, în cadrul vizitei de trei zile pe care a început-o marți la Moscova, un acord militar fără precedent cu Rusia, ca valoare și conținut, contract ce ar presupune reechiparea completă a armatei sârbe în conformitate cu standardele rusești, 

Conform publicație ruse Vzgliad, ar fi vorba de asigurarea pe termen lung a tunurilor autopropulsate sârbe 'Nora' cu șasiuri rusești care să reziste la o sarcină utilă de până la 35 de tone, transmite Agerpres.

În acest scop se pregătește un contract cu uzina rusă de vehicule grele Kamaz. În plus, noile blindate multifuncționale sârbe 'Lazar' urmează să fie echipate cu tunuri rusești de tip 2A42 de 30 mm. Dar, după cum menționează publicația rusă, pentru Serbia ar putea fi creată o versiune de export a acestui tun.

Totodată, Serbia ar dori să cumpere de la Rusia sisteme de apărare antirachetă, scrie publicația Vzglyad, potrivit căreia nu este clar deocamdată despre ce fel de sisteme este vorba și la ce valoare se va ridica acest contract.

Surse din Statul Major al armatei sârbe au declarat pentru Vzgliad că este vorba de sisteme care să combată rachetele operativ-tactice, fără traiectorie balistică.  De asemenea, Rusia va furniza Serbiei până la zece elicoptere de transport, dintre care primele ar urma să ajungă la destinație până la sfârșitul acestui an. Belgradul, care a achitat deja prețul primelor două elicoptere-cargo, ar mai dori să cumpere și aproximativ 16 elicoptere de atac de la Rusia.