ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi că guvernul de la Damasc și rebelii au ajuns la un acord de încetare a focului în Siria, iar Rusia și Turcia vor fi garanții acestei înțelegeri, urmând să fie lansate negocieri internaționale de pace la care vor participa de asemenea Turcia și Iran, transmit Reuters, AFP și DPA.

„Un eveniment s-a petrecut în ultimele ore. Nu doar că l-am așteptat de mult timp, dar am muncit mult pentru a ajunge aici. Au fost semnate trei documente: primul este între guvernul sirian și opoziția armată pentru încetarea focului pe întreg teritoriul sirian”, a precizat liderul de la Kremlin.

Acordul de încetare a focului va intra în vigoare la miezul nopții de 29 spre 30 decembrie, potrivit armatei siriene, care a anunțat la rândul ei o „oprire totală a operațiunilor militare”.

Putin a mai precizat că al doilea document privește instituirea unor măsuri de verificare a respectării armistițiului, iar „al treilea document este o declarație de intenție (a părților implicate în conflict) pentru lansarea negocierilor de pace”.

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat de asemenea o reducere a prezenței militare ruse în Siria, subliniind însă că Rusia va continua „lupta împotriva terorismului internațional” și va „susține guvernul legitim sirian” în această luptă.

La rândul său, ministrul Șoigu a declarat că grupări în cadrul cărora luptă circa 62.000 de combatanți rebeli și care sunt „principalele forțe ale opoziției armate” au semnat acordul de încetare a focului convenit cu regimul de la Damasc.

Rușii au mai precizat că împreună cu turcii și iranienii, pregătesc întâlnirile de pace de la Astana, capitala Kazahstanului. Guvernul turc a precizat că acordul de încetare a focului în Siria nu privește și gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), prin urmare operațiunile împotriva acesteia vor continua.

Coaliția Națională Siriană (CNS), principala formațiune care reprezintă opoziția politică din exil, susține acordul de încetare a focului care ar trebui să intre în vigoare la miezul nopții pe tot teritoriul Siriei, a anunțat purtătorul de cuvânt Ahmad Ramadan, citat de Reuters și AFP.

"Coaliția națională își exprimă susținerea pentru acord și face apel la toate grupările să il respecte"