ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia și Ucraina au făcut, sâmbătă, un schimb istoric de 70 de prizonieri, un gest de normalizare a relațiilor foarte așteptat, având în vedere că administrațiile de la Moscova și Kiev sunt în conflict, de la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia și începutul războiului separatist din estul Ucrainei în 2014, potrivit Le Figaro, citat de Mediafax.

Autobuzele care transportau prizonieri ucraineni dintr-o închisoare din Moscova au sosit sâmbătă pe aeroportul Vnukovo din capitala rusă. Printre cei 35 de prizonieri ucraineni se mai numără și 24 de marinari, capturați de Rusia în strâmtoarea Kerci în noiembrie 2018, dar și jurnalistul Roman Șușenko și regizorul ucrainean Oleg Sențov, originar din Crimeea, câștigător al Premiului Saharov pentru apărarea drepturilor omului, acordat de Parlamentul European.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, joi, că un schimb de prizonieri între țara sa și Ucraina va avea loc curând, după ce o instanță din Kiev a decis eliberarea unui bărbat suspectat că ar fi fost implicat în prăbușirea avionului Malaysia Airlines în Ucraina, în 2014.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că schimbul de prizonieri este un prim pas către încheierea conflictului din Est. Kievul speră ca reuniunea în așa-numitul „Format Normandia”, cu participarea Ucrainei, Rusiei, Franței și Germaniei, să contribuie în curând la dezamorsarea conflictului cu separatiștii proruși din regiunea Donbas. 

„Am făcut primul pas (...) Trebuie să facem și toți ceilalți pași pentru a pune capăt acestui război oribil”, a declarat Zelenski, după ce i-a întâmpinat personal pe aeroportul din Kiev, sâmbătă, pe cei 35 de ucraineni eliberați, potrivit Agerpres

Cele două avioane care transportau prizonieri ucraineni și ruși au aterizat sâmbătă pe aeroporturile din Kiev și, respectiv, Moscova, în cadrul unui schimb fără precedent între cele două țări, informează AFP, citată de Agerpres

Avionul care transporta prizonieri ucraineni a aterizat pe aeroportul principal din Kiev, unde rudele celor eliberați, dar și reprezentanții statului, așteptau pe pistă. În afară de președintele Volodimir Zelenski, pe aeroport se mai aflau ministrul de interne Arsen Avakov și șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Ivan Bakanov.

Și la Moscova, avionul care transporta prizonierii solicitați de Rusia a aterizat, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat rusă. Potrivit EFE, printre deținuții ruși se află și jurnalistul ucraineano-rus Kirill Vîșinski, directorul filialei ucrainene a agenției de presă Ria Novosti, arestat în 2018, judecat pentru „înaltă trădare” la Kiev, eliberat condiționat recent.
 
Reacțiile internaționale nu au întârziat să apară, de o parte și de alta a Oceanului Atlantic.

Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a salutat eliberarea unor ucraineni în cadrul schimbului de prizonieri cu Rusia, printre care și cei 24 de marinari capturați anul trecut în Strâmtoarea Kerci, și a îndemnat părțile „să profite de acest impuls”, transmite dpa, citată de Agerpres

„Această eliberare este mărturia muncii și determinării celor care au lucrat neobosit pentru acest rezultat, printre ei numărându-se membri ai societății civile, activiști și experți juridici”, a transmis Federica Mogherini, urându-le celor eliberați „recuperare grabnică din încarcerarea istovitoare”.

Ministrul de Externe al Franței, Jean-Yves Le Drian, a salutat la rândul său schimbul de prizonieri ca pe un „gest care demonstrează voința Rusiei și a Ucrainei de a reînnoda dialogul” și care „va contribui la restabilirea unei atmosfere de încredere între părțile din cadrul de negocieri în format Normandia”, summit de pace care ar putea fi organizat în septembrie 2019, pentru prima dată din octombrie 2015.

„Franța, alături de Germania, va susține eforturile celor două părți în vederea obținerii de noi progrese concrete în săptămânile următoare. Prioritatea merge către consolidarea încetării focului, dezangajare și retragerea armelor grele, deminare și punerea în aplicare de măsuri umanitare de urgență în favoarea populației din Donbas”, a subliniat ministrul francez de Externe, citat de AFP și Agerpres. Acesta urmează să participe luni, la Moscova, la un consiliu de cooperare ruso-francez pe probleme de securitate, la care va fi prezent și ministrul francez al Apărării, Florence Parly, în prima reuniune în acest format „2+2” (formatul „Normandia” -n.r.) de când Rusia a anexat Crimeea, în 2014.

Președintele SUA, Donald Trump, a salutat sâmbătă, pe o rețea de social media, schimbul de prizonieri efectuat între Rusia și Ucraina, văzând în el „poate primul pas uriaș spre pace”, după cinci ani de conflict, transmit AFP, Reuters și Agerpres.

„Rusia și Ucraina tocmai au schimbat un număr mare de prizonieri. O veste foarte bună, poate un prim pas uriaș spre pace. Felicitări ambelor țări!”, a comentat Donald Trump sâmbătă pe Twitter.

Emisarul special american pentru Ucraina, Kurt Volker, s-a declarat „foarte mulțumit să-i vadă pe marinarii ucraineni întorcându-se acasă și schimbul de prizonieri Ucraina-Rusia”.

„Sper că aceasta va contribui la o nouă dinamică pentru alte schimburi de prizonieri, o încetare a focului reînnoită și progrese în punerea integrală în aplicare a acordurilor de la Minsk”, semnate în 2015, dar a căror componentă politică a rămas neîndeplinită, a comentat emisarul american pe Twitter.