În replică la manevrele aliaților NATO în Marea Neagră, Rusia face și ea spectacol de forță. Rusia a efectuat exerciții militare care simulează distrugerea convențională a forțelor maritime ale țărilor NATO aflate în portul Constanța.

Este vorba, printre altele, de distrugătorul american USS Porter. Conform unor date comunicate de Direcția Principală de Informații a Forțelor Armate ale Ucrainei, aceste operațiuni au avut loc pe data de 8 iunie, în spațiul aerian al părții centrale a Marii Negre, arată Agerpres.

„Au fost implicate 4 bombardiere TU-22M3 din componenta diviziei nr. 23 de bombardament, care au executat fixarea țintelor cu rachetele anti-navă și au simulat lansarea acestor rachete. Bombardierele au fost escortate de 4 avioane de vânătoare SU-27”, a declarat Vadim Skibitski, șeful Direcției Principale de Informații a Forțelor Armate ale Ucrainei.

Potrivit acestuia, astfel de acțiuni ale Federației Ruse vor să demonstreze rolul său dominant în Marea Neagră și capacitatea de a rezolva problemele regionale în favoarea sa, cu propriile sale forțe armate.

„Acțiunile sunt de o mare importanță pentru Federația Rusă mai ales acum, în ajunul summit-ului NATO de la Varșovia, unde vor fi abordate aspecte legate de securitatea regională, inclusiv în regiunea Mării Negre”, a mai arătat Skibitski.

Tensiunile s-au accentuat în Marea Neagră, scrie Nezavisimaia Gazeta, în articolul său intitulat "Moscova se teme de un conflict în Marea Neagră". Dacă flota NATO va fi creată, așa cum cer unele state, capacitățile de luptă ale acesteia le vor depăși în mod semnificativ pe cele ale Flotei Rusiei din Marea Neagră, consideră un analist rus. Din acest motiv, Flota rusă din Marea Neagră a fost completată în 2015 cu 15 nave de război noi.

De altfel, la summit-ul NATO din iulie, de la Varșovia, pentru prima oară, se va discuta concret despre provocările Rusiei din Marea Neagră și Marea Baltică.