ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Adjunctul comisiei de drept constituțional a camerei superioare a elaborat un proiect de lege care interzice orice demers public de a justifica crimele regimului stalinist și cataloghează orice astfel de lucrări pe această temă ca fiind materiale extremiste.

"Realitățile istorice ale epocii staliniste, care sunt promovate în rândul populației, sunt idealizate și nu corespund în nici un fel realităților istorice", spune Konstantin Dobrynin. Senatorul sugerează, de asemenea, că situația poate fi îmbunătățită dacă toate lucrările care conțin o justificare a crimelor staliniste "sunt catalogate drept materiale extremiste”, potrivit Russia Today.

"Represiunile staliniste au fost fără precedent și se referă la societatea sovietică în ansamblu", a declarat Dobrynin în comentariile pentru TASS, citată de rt.com.

În același timp, Dobrynin susţine că proiectul de lege ar trebui să se aplice numai pentru crime deja catalogate ca atare în documentele oficiale și nu la teorii care-l acuză pe Stalin de genocid sau crime împotriva umanității. 

Documentul urmărește, de asemenea, să interzică denumirea elementelor topografice și geografice (inclusiv stații de metrou) după persoane care au fost complice la crimele regimului stalinist. 

La începutul anului 2015, mai mulţi activişti şi-au exprimat îngrijorarea față de faptul că sondajele de opinie au arătat  o creștere a popularităţii dictatorului sovietic.