ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 29.10/ 14: 40 Irlanda a votat în proporție de 65% pentru abrogarea delictului de blasfemie din Constituție, potrivit rezultatelor definitive ale referendumului de vineri, publicate vineri seara și citate de AFP. 

După legalizarea avortului, în mai, și a căsătoriilor homosexuale, în 2015, acest referendum marchează o nouă distanțare a țării de puternica tradiție catolică chiar dacă acest delict nu a fost niciodată aplicat în istoria recentă.

Blasfemia a fost definită în legea irlandeză din 2009 privind defăimarea drept orice "jignire sau injurie la adresa elementelor sacre ale unei religii" care pot cauza "indignarea credincioșilor". 
 
Știrea inițială

Irlanda catolică votează, vineri, depenalizarea sau nu a infracțiunii blasfemiei. Deși până acum nu au existat urmăriri penale, condamnări sau procese privind acest lucru, actorul Stephen Fry este cel care, în urma unui scandal în presă, după ce L-a numit pe Dumnezeu „capricios" și „meschin”, a împins statul irlandez către organizarea unui referendum privind abrogarea normelor privind blasfemia.

Referendumul se desfășoară în același timp cu alegerile prezidențiale la care  candidează cu șanse mari și actualul președintele în exercițiu, Michael Higgings. 
 
În cadrul referendumului de vineri, alegătorii vor fi întrebați dacă sunt în favoarea modificării articolului 40 din Constituția scrisă în 1937 care prevede: „Publicarea sau exprimarea unor lucrări sau cuvinte blasfemiatoare sau indecente constituie o infracțiune pedepsită prin lege”. În 2009 a fost modificată legea care reglementează amenzile pentru cazurile de blasfemie: s-a stabilit ca amenda maximă să fie de 25 de mii de euro, iar blasfemia a fost extinsă la alte religii, nu doar la creștinism.

În 2017, Poliția irlandeză a analizat plângerile formulate după comentariile făcute despre Dumnezeu într-un interviu acordat pentru RTE de către Stephen Fry, actor și scriitor englez, însă a decis să nu continue acea anchetă. Întrebat ce I-ar spune lui Dumnezeu dacă L-ar întâlni, Fry a declarat:
„I-aș spune: cum ai îndrăznit să creezi o lume în care există atâta suferință asupra unor oameni care nu au nicio vina. Nu este corect. Este profund, profund rău. De ce trebuie să respect un Dumnezeu capricios, răuvoitor și prost, care creează o lume atât de plină de nedreptate și durere?

De fapt, nimeni nu a fost pus vreodată sub acuzare pentru blasfemie în istoria statului irlandez, fapt care i-a făcut pe mulți să considere că legea în cauză este redundantă.

Cele mai recente sondaje citate de Guardian arată că 51% dintre cetățeni sunt în favoarea unei modificări a Constituției, 19% sunt împotrivă, 25% nu sunt deciși, iar 4% nu vor vota. Chiar și Biserica catolică irlandeză a definit normele privind blasfemia ca fiind „depășite”.