Oficiali ruşi au solicitat ca avioanele americane de război să părăsească imediat spaţiul aerian sirian, a declarat miercuri un oficial american de rang înalt, citat de Fox News.

Oficialul american a declarat pentru Fox News că diplomaţii ruşi au transmis un demers oficial în care cer ca aeronavele americane să părăsească Siria, adăugând că avioanele de război ruse survolează în prezent teritoriul sirian.

Surse militare americane au precizat însă că avioanele SUA nu vor da curs cererii formulate de ruşi.

"Nu există nimic care să indice că ne schimbăm operaţiunile deasupra Siriei", a declarat un oficial de rang înalt din domeniul apărării.

"Am avut toate indiciile în ultimele săptămâni că (ruşii) vor face ceva, ţinând cont de consolidarea" prezenţei militare ruse în Siria.

Demersul Moscovei reprezintă o escaladare majoră a tensiunilor dintre cele două ţări şi intervine la scurt timp după ce Consiliul Federaţiei a aprobat miercuri, în unanimitate, cererea preşedintelui rus Vladimir Putin de a folosi forţe militare în Siria pentru acţiuni împotriva terorismului.
 
Şeful administrației prezidențiale ruse, Serghei Ivanov a declarat că votul  parlamentului federal rus este legat de Siria, subliniind că liderul de la Damasc Bashar al-Assad i-a solicitat președintelui rus Vladimir Putin ajutor militar.

De asemenea, Serghei Ivanov a dat asigurări că forțele militare ruse vor fi implicate doar în operațiuni aeriene, excluzând utilizarea lor în operațiuni terestre iar Moscova va acționa  doar conform 'normelor de drept internațional'.