ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Joe Biden l-a criticat aspru pe liderul ucrainean pentru că a respins avertismentele Washingtonului privind iminența unei invazii a Rusiei.

Cu ocazia unei întâlniri cu donatorii, care a avut loc vineri la Los Angeles, președintele american a avut pentru prima oară în ultimele luni un ton neobișnuit de critic la adresa lui Zelenski.

Potrivit Associated Press, Biden a spus:

„Nu s-a mai întâmplat ceva asemănător de la Al Doilea Război Mondial încoace. Știu că mulți au considerat că poate exageram.”

El a adăugat însă că Statele Unite aveau informații care arătau că Vladimir Putin va invada Ucraina.

„Nu era nici o îndoială. Iar Zelenski nici nu a vrut să audă.”

În zilele și săptămânile dinainte de 24 februarie, mai mulți oficiali de la Kiev au acuzat Washingtonul că „seamănă panică”.

Zelenski personal i-a cerut lui Biden să „calmeze tonul” privind iminența unei invazii rusești.

Inclusiv aliații Statelor Unite au fost sceptici privind riscurile reale ale unei invazii, fapt care a determinat administrația Biden să ia măsura declasificării informațiilor pentru a-și convinge partenerii externi.

Până în ajunul invaziei, occidentalii au sperat că există o „soluție de ieșire” din criză, care să dezarmorseze tensiunile, și anume promisiunea regimului de la Kiev și a Statelor Unite că Ucraina își va păstra statutul de neutralitate și nu va adera la NATO.

Cancelarul german Olaf Scholz i-a cerut lui Zelenski doar cu câteva zile înainte de invazie să declare că Ucraina nu dorește să adere la NATO, însă Zelenski a refuzat.

La câteva săptămâni DUPĂ invazie, Zelenski a dezvăluit la CNN că, în timp ce trupele ruse și bieloruse erau masate la frontiera sa, liderii NATO îi cereau să arate o poziție fermă că Ucraina dorește să intre în NATO.

Deși, în culise, aceeași lideri i-au explicat că practic nu există nici o șansă ca acest lucru să se întâmple.

Iată mai jos un fragment din acest interviu:

„Toată lumea în Occident mi-a spus că nu avem nici o șansă să intrăm în NATO sau UE. Le-am cerut să nu marginalizeze poporul ucrainean, deoarece este un popor curajos, și că și Occidentul ar trebui să aibă curajul să spună poporului ucrainean că, ei bine, nu vom fi niciodată membri NATO sau UE.”

Și, mai departe:

„Le-am cerut personal să spună deschis că ne vor accepta în NATO în doi sau cinci ani. Spuneți asta deschis și clar, sau spuneți pur și simplu NU, iar răspunsul a fost foarte clar, nu veți fi membri NATO sau UE, dar, în mod oficial, ușile vor rămâne deschise. I-am întrebat despre sancțiuni preventive, am discutat despre Nord Stream 2, am discutat despre toate astea, și, în același timp, ne întăream armata, deoarece cu vecini ca aceștia, aceasta era singura soluție.”

Și Zelenski a conchis: „Acum plătim cu viețile oamenilor”.

Declarația neobișnuit de tăioasă, de vineri, a lui Biden despre Zelenski are loc pe fondul unei schimbări de ton a presei despre situația REALĂ de pe front, al unei schimbări de ton a unora dintre aliați la adresa Ucrainei (inclusiv refuzul deschis de a livra armament), al recunoașterii de către Ucraina că pierde zilnic până 200 de oameni, și al victoriei tot mai probabile a lui Putin în Donbas.

Cucerirea de către trupele ruse a Donbasului va însemna și încercuirea grosului armatei ucrainene, care s-a masat între timp în această regiune. 

Acest lucru ar duce la pierderea întregului război cu Rusia.