ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Ungaria nu va fi permisă construirea moscheilor, dar nu este vorba doar despre o chestiune privind libertatea religiei, ci și despre una legată de securitatea unei țări, a declarat liderul grupului parlamentar al partidului Fidesz, Gergely Gulyás.

Gergely Gulyás a declarat recent, într-o emisiune a unui post de televiziune, și că îi pare rău pentru cei care vor fi perdanții unei astfel de decizii privind apariția moscheilor, scrie evz.ro.

Politicianul ungar nu a spus însă dacă fi elaborată o inițiativă legislativă în acest sens și care va fi soarta moscheilor  deja existente.

Comunitatea musulmanilor din Ungaria a precizat, potrivit RRA, printr-un comunicat că a aflat cu stupefacție și indignare că liderul grupului parlamentar al partidului de guvernământ Fidesz, Gergely Gulyás, a făcut unele declarații, conform cărora în această țară nu vor fi moschei, iar afirmațiile acestuia sunt în contradicție cu constituția, drepturile omului și normele internaționale.

Și o asociație pentru apărarea drepturilor musulmanilor din Ungaria și-a exprimat nemulțumirea, arătând că în țară există mai multe case de rugăciune care funcționează ca moschei și care pot fi vizitate în mod liber, astfel încât oricine se poate convinge că nu se desfășoară niciun fel de activități de radicalizare acolo. Asociația a cerut factorilor de decizie să se abțină de la stigmatizarea colectivă a comunităților și a anunțat că va sesiza autoritățile dacă obține informații legate de persoane care reprezintă un risc în ceea ce privește securitatea națională, dar va protesta în cadrul forumurilor de specialitate împotriva îngrădirii drepturilor.

Liderul organizației musulmanilor din Ungaria, Zoltán Sulok, a declarat publicației "Magyar Narancs" că este dificil să reacționeze fără să cunoască aspectele concrete, dar ar exista îngrijorări de ordin constituțional și dacă s-ar interzice construirea de noi moschei, deoarece s-ar îngrădi drepul la religie al unei comunități. Zoltán Sulok a mai spus că moschei noi nu prea se construiesc oricum în Ungaria, cele care sunt în prezent fiind amenajate în clădiri deja existente de membrii comunității. Acesta consideră că este vorba doar despre generarea artificială a anumitor sentimente în rândul alegătorilor împotriva celor 30-40.000 de membri ai comunității musulmane din Ungaria înaintea alegerilor din primăvara anului viitor.