ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preluarea controlului asupra unei centrale nucleare de către o mișcare jihadistă ar putea deveni realitate "înainte de cinci ani", a admis coordonatorul Uniunii Europene pentru combaterea terorismului, Gilles de Kerchove.

"Nu aș fi surprins ca, înainte de cinci ani, să existe încercări de a utiliza Internetul pentru atentate", inclusiv prin preluarea controlului "centrului de gestionare a unei centrale nucleare, a unui centru de control aerian sau al căilor ferate", a estimat el, într-un interviu pentru cotidianul La Libre Belgique.
 
"La un moment dat, va fi un tip" în cadrul grupării jihadiste Statul Islamic "cu doctorat în tehnologie și informație care va fi capabil să intre în sistem", a estimat el.

Miniaturizarea explozibililor, dar de asemenea cunoștințe avansate ale combatanților Statului Islamic în biotehnologie constituie amenințări reale pentru viitor, a avertizat responsabilul european, în opinia căruia ne-am putea trezi la un moment dat cu situația când un virus este dezvoltat "în bucătăria mamei".

Mass-media belgiene și internaționale au relatat vineri că o celulă teroristă bruxelleză responsabilă de atentatele de marți ar fi avut în intenție un atac cu o armă de război pe străzile Bruxellesului, de tipul atacurilor de la 13 noiembrie de la Paris, și fabricarea unei "bombe murdare" radioactive. Aceste concluzii rezultă după ce s-a aflat că cei doi frați El Bakraoui, atentatori sinucigași, au efectuat o supraveghere video asupra unui "expert nuclear" belgian.
 
Tot presa belgiană a dezvăluit că un agent de securitate de la un complex nuclear din Belgia ar fi fost ucis joi seara la Charleroi, iar legitimația sa de acces a fost furată. Agentul de pază ar fi fost împușcat, iar cartela sa de acces, care permitea accesul la informatii sensibile, a dispărut, scrie publicatia belgiana DHnet.be.