ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Britanicii sunt indignați după ce ministrul Justiției, Kit Malthosuse, a sugerat că oamenii ar trebui să-i spioneze pe prieteni și vecini și să raporteze autorităților dacă îi văd încălcând regulile impuse pentru a împiedica răspânidrea Covid-19. 

Ideea ministrului Kit Malthouse a fost comparată de mulți cu temuta poliție secretă Stasi, din Germania de Est, în condițiile în care, susține ministrul, dacă-ți torni vecinii care s-au adunat în de grupuri mai mari de șase este o faptă bună. „Există, în mod evident, un număr care nu este de urgență la care oamenii pot suna pentru a raporta unele probleme, dacă doresc”, a declarat ministrul la emisiunea „Today” a BBC Radio 4. „Dacă oamenii sunt îngrijorați, dacă cred că există o contravenție, atunci  au această opțiune.”

La începutul săptămânii, Marea Britanie a introdus regula lui 6 ca măsură de prevenție împotriva COVID-19. Altfel spus, sunt interzise adunări populare cu o participare mai mare de 6 persoane. Regula se poate aplica în baruri, nu și la școli sau locurile de muncă. Cei care încalcă legea riscă amenzi cuprinse între 100 și 3.200 de lire sterline, în timp ce o persoană care găzduiește o petrecere în casă riscă o pedeapsă de 10.000 de lire sterline, scrie presa britanică.

Fostul judecător al Curții Supreme a Marii Britanii, Lordul Jonathan Sumption, a denunțat noile reglementări ca fiind „inaplicabile”, menționând că singurul mod în care planul ar funcționa ar fi dacă s-ar forma o rețea „în stil Stasi” de „spionări și informatori”.

Președintele Federației Metropolitane de Poliție, Ken Marsh,  a criticat și el afrimațiile ministrului, sugerând că acesta e naiv dacă crede că „avem un număr nesfârșit de ofițeri care pot merge doar la aceste apeluri”.

"Vor fi sute și sute de apeluri care vor fi trimise de cei care stau după perdele și pândesc", a subliniat Marsh.

Săptămâna trecută, guvernul britanic a anunțat, de asemenea, că va fi formată  o nouă echipă, numită„Coronavirus Marshals” pentru a patrula prin orașe și a controla distanțarea socială.

Și în state europene precum Spania și Italia, guvernul a încurajat oamenii să informeze autoritățile în legătură cu încălcarea regulilor de distanțare socială.

Când primarul New York-ului, Bill de Blasio, a încercat o mișcare similară,  anunțând o „linie telefonică” online, americanii s-au dezlănțuit, trimițând imagini obscene și poze cu Hitler.