ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru a încerca împiedicarea eventualilor jihadiști cu pașapoarte europene să ajungă liber pe teritoriul american, Camera Reprezentanților din SUA a votat marți cu o majoritate covârșitoare înăsprirea restricțiilor de călătorie pentru cetățenii celor 38 de țări din programul Visa Waiver, relatează Reuters și AFP.

Legea mai trebuie să treacă acum și de Senat, data votului nefiind stabilită încă. Acest pachet legislativ major din domeniul securității a fost aprobat cu 407 voturi 'pentru' și 19 'împotrivă'.

Conform acestei legi, cetățenii țărilor din programul Visa Waiver trebuie să obțină o viză de călătorie pentru a intra în SUA dacă au fost în Siria, Irak, Iran sau Sudan în ultimii cinci ani. Măsura vizează de asemenea și persoanele care au dublă cetățenie, dacă una dintre cetățenii este a unei țări din cele patru nominalizate.

"Această lege va ajuta la acoperirea golurilor din domeniul securității și la îmbunătățirea capacității noastre de a-i opri pe indivizii periculoși înainte de a ajunge pe teritoriul nostru", a declarat republicanul Michael McCaul, președintele Comisiei pentru Securitate Internă din cadrul Camerei Reprezentanților.

Circa 20 de milioane de persoane intră anual în SUA prin acest program, care le permită să rămână pe teritoriul american timp de 90 de zile.

Programul Visa Waiver, lansat în 1986, vizează 38 de țări, între care și statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Poloniei și României, și a fost creat pentru a sprijini turismul și a consolida relațiile SUA cu aliații săi cei mai apropiați.

Asociația de apărare a libertății ACLU și alte organizații au denunțat legea, considerând-o discriminatorie.