ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Departamentul Justiției din SUA a deschis o anchetă penală cu privire la modul în care a fost lansată ancheta privind ingerințele Moscovei în alegerile prezidențiale americane din 2016, anunță presa din SUA, conform BBC.

O revizuire administrativă, supervizată de ministrul Justiției, William Barr, a fost transformată într-o anchetă penală, scrie New York Times, citând surse apropiate dosarului. Trecerea la o anchetă penală înseamnă că anchetatorii pot emite de-acum citații pentru mărturie și pot recupera documente.

Departamentul Justiției se află astfel în situația neobișnuită de a se ancheta, notează New York Times. Wall Street Journal precum și NBC News au confirmat de asemenea aceste informații.

Potrivit Fox News, investigația procurorului John Durham privind originile anchetei FBI în scandalul Russiagate „s-a extins pe baza unor noi dovezi descoperite în timpul călătoriei sale recente la Roma, alături de ministrul Justiției, William Barr”. În timpul vizitei, cei doi s-au întâlnit cu șefii serviciilor de informații italiene. Aceleași surse susțin că acum Durham este „foarte interesat” să îi audieze pe James Clapper și John Brennan, șefii National Intelligence și, respectiv, CIA, când controversatul dosar al fostului spion britanic Christopher Steele, plătit de oamenii de campanie ai lui Hillary Clinton și de partidul Democrat , a fost folosit pentru a-l pe intercepta pe fostul consilier al lui Trump, Carter Page.

Președintele Trump a susținut încă de la început că ancheta declanșată de Robert Mueller privind presupusul amestec al Rusiei a fost o „vânătoare de vrăjitoare”, lansată de adversarii săi politici și că a început ”ilegal”.

De altfel, ancheta FBI privind ingerințele Rusiei în campania electorală din 2016 nu a stabilit nicio conspirație penală între ruși și campania lui Donald Trump.

După cele peste 2800 de citări în instanță, peste 500 de mandate de percheziție, peste 230 de solicitări privind aducerea unor documente de comunicare, aproximativ 50 de înregistrări telefonice și mai bine de 13 cereri adresate guvernelor străine, plus audierea a 500 de martori scandalul „Russiagate”, prin care se urmărea incriminarea președintelui Trump, s-a dovedit a fi un fiasco total .

 Conform rezumatului trimis de procurorul general William Barr Congresului SUA, „ancheta nu a stabilit că membrii campaniei lui Trump au conspirat sau s-au coordonat cu guvernul rus în activitățile lor de interferență electorală”. Potrivit lui Barr, raportul confirmă doar faptul că au existat „două eforturi majore ale Moscovei de a interveni” în campania electorală din 2016.