ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Președintele american Donald Trump dorește să majoreze bugetul Pentagonului, de unde ar vrea să extragă fonduri pentru a finanța zidul la frontiera cu Mexicul, consacrând în același timp mai puține resurse financiare pentru diplomație, potrivit cifrelor detaliate ale bugetului Ministerului Apărării american date publicității marți și preluate de AFP.

Dacă ar fi aprobat în forma sa actuală, ceea ce este puțin probabil, având în vedere opoziția previzibilă a Congresului, cheltuielile militare s-ar ridica la 750 de miliarde de dolari pentru anul fiscal 2020, care începe în octombrie 2019, față de 715 miliarde de dolari anul precedent.

Această cifră acoperă bugetul Pentagonului (718,3 miliarde de dolari) și cheltuielile consacrate de Ministerul Energiei pentru întreținerea și alimentarea cu combustibil a arsenalului nuclear american (32 miliarde de dolari), potrivit Ministerului Apărării.

Bugetul prevăzut pentru Departamentul de Stat și Agenția Internațională pentru Dezvoltare (USAID) nu atinge decât 42,8 miliarde de dolari, față de 55,8 miliarde acordate de Congres anul trecut.

Bugetul pentru Pentagon este astfel de aproape 17 ori mai mare decât cel alocat Departamentului de Stat al SUA, dar secretarul de stat Mike Pompeo s-a declarat marți 'pe deplin convins că are resurse suficiente' pentru a-și îndeplini misiunea.

Cu toate acestea, aproximativ cincisprezece foști generali au protestat împotriva diminuării bugetului diplomației într-o scrisoare deschisă.

'Știm că armata nu poate ține singură țara noastră în siguranță', subliniază semnatarii scrisorii. 'Diplomația și dezvoltarea sunt esențiale pentru combaterea amenințărilor înainte ca ele să ne atingă', mai avertizează ei.

Proiectul de buget alocă 66,7 miliarde de dolari operațiunilor externe în curs de desfășurare (Afganistan, Siria, Irak, Somalia etc), în scădere cu 3% față de anul trecut.

Contribuția financiară americană la coaliția internațională împotriva grupării jihadiste Statul Islamic a scăzut cu 22%, dar rămâne robustă la 6,9 miliarde de dolari cu scopul de a 'continua operațiunile pentru a asigura înfrângerea durabilă a Statului Islamic și de a oferi flexibilitate pentru o retragere deliberată, coordonată și disciplinată din Siria', precizează Pentagonul.

Pentru Afganistan, suma rămâne stabilă la 18,6 miliarde de dolari (18,5 miliarde în 2019).

O anvelopă de fonduri numite de 'urgență' conține 9,2 miliarde de dolari, între care 2 miliarde destinate lucrărilor de reconstrucție a bazelor militare devastate de uraganele Florence și Michael în 2018, în Florida și în Carolina de Nord, a declarat presei o responsabilă a Pentagonului, Elaine McCusker.

Restul din aceste fonduri este consacrat zidului pe care Donald Trump vrea să-l construiască la frontiera cu Mexicul pentru a împiedica imigrația clandestină.

O linie de 3,6 miliarde de dolari este prevăzută pentru construirea unui 'gard la frontieră', iar o a doua linie de 3,6 miliarde este înscrisă cu titlul de rambursare a fondurilor inițial destinate construcției militare și prelevate de către președinte din bugetul apărării pe 2019 cu titlul de procedură de 'urgență națională' pe care a decretat-o, a precizat Elaine McCusker.