Asociația Umanistă Americană, un grup ateist din Statele Unite, a reușit să obțină în instanță demolarea unei cruci ridicate în 1925 în localitatea Bladensburg, Maryland, în memoria a 49 de soldați americani care au căzut în Primul Război Mondial, informează Fox News.

În 2014, Asociația a cerut în instanță demolarea crucii, argumentând că „este un mesaj religios și crează impresia de neconfundat că ar onora doar soldații creștini”. Miercurea trecută, o instanță superioară a judecat în favoarea seculariștilor, pentru că monumentul este în formă de cruce.

În justificarea deciziei, judecătorii au scris că monumentul amestecă „excesiv” guvernul cu religia, pentru că Crucea este „simbolul creștinismului” și face o breșă în „separarea Bisericii față de stat”, precizează sursa citată.

Într-o opinie separată, judecătorul Gregory a scris: „Acest monument este martor al vitejiei, al rezistenței, al curajului și devotamentului celor 49 de rezidenți ai Comitatului Prince George, Maryland, care și-au pierdut viața pentru libertatea lumii. NU pot fi de acord că un monument conceput și dedicat în așa fel și care poartă astfel de mărturii încalcă litera sau spiritul aceleiași Constituții pe care acești eroi au murit pentru a-o apăra”.

Legiunea Americană, organizația care a ctitorit monumentul acum 92 de ani, afirmă că va face apel împotriva deciziei la Curtea Supremă.

„Decizia de azi creează un precedent periculos, ignorând istoria și amenință cu distrugerea altor monumente dedicate veteranilor de pe teritoriul Americii”, a declarat Hiram Sasser, unul dintre avocații care reprezintă Legiunea Americană.

„Acest monument a stat în picioare în onoarea veteranilor locali pentru aproape 100 de ani și este legală, conform Primului Amendament ( din Constituție). A-l demola ar fi mare dezonoare față de oamenii care și-au dat viața în Marele Război”, a spus și Michael Carvin, un alt avocat ce-i reprezintă în instanță pe ctitori. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews