ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul american al justiției, Bill Barr, le-a sugerat procurorilor federali să utilizeze o lege pedepsind actele de revoltă pentru a-i pune sub acuzare pe manifestanții care comit violențe, au raportat miercuri mai multe media, notează AFP, citată de Agerpres.

Bill Barr, unul din stâlpii administrației Donald Trump, a luat în considerare această opțiune, săptămâna trecută, în cursul unei discuții telefonice cu procurorii federali din țară, potrivit unor surse anonime citate de Wall Street Journal, CNN și NBC.

Statele Unite se confruntă, de la moartea lui George Floyd, un afro-american sufocat de un polițist alb care i-a ținut genunchiul pe gât, cu cea mai mare mobilizare împotriva rasismului de la mișcarea pentru drepturi civile din anii 1960.
Defilările au fost umbrite de violențe și altercații cu forțele de ordine, iar Donald Trump, candidat la propria succesiune, a făcut din acestea una din principalele sale teme de campanie.

Acuzând autoritățile locale democrate de toleranță, președintele republican promite, dacă va câștiga scrutinul de la 3 noiembrie, să reinstaureze „legea și ordinea” în țară.

Pe acest fond, Bill Barr insistă de mai multe săptămâni asupra unui răspuns puternic al guvernului federal, deși majoritatea crimelor și infracțiunilor țin de justiția din cele 50 de state.

Circa 300 de persoane au fost deja arestate și puse sub acuzare de justiția federală, în special pentru incendierea clădirilor federale ori agresiuni asupra unor agenți federali, a făcut cunoscut săptămâna trecută purtătoarea lui de cuvânt, Kerri Kupec.

Ministrul justiției dorește să meargă mai departe și le-a cerut procurorilor federali să ia în considerare puneri sub acuzare în baza unei legi rar utilizate care pedepsește actele de revoltă împotriva guvernului.

Acest text ar putea fi dificil de aplicat într-o țară unde libertatea de exprimare este garantată de Constituție. Ultimele puneri sub acuzare pentru "revoltă", în 2012, contra unei miliții armate din Michigan, s-au încheiat cu neînceperea urmării penale.