ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele american Donald Trump a spus că relația sa cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan este „bună” și că acordul de încetare a focului din nordul Siriei între Ankara și forțele conduse de kurzi rezistă, relatează DPA.

Înaintea unei întrevederi la Casa Albă cu Erdogan, Trump a afirmat că atât sistemul de rachete S-400 pe care Turcia l-a achiziționat și programul de avioane de luptă F-35 americane, din care Ankara a fost suspendată, vor fi discutate.

„Președintele și cu mine suntem foarte buni prieteni. Fiecare înțelege țara celuilalt”, a declarat Trump despre Erdogan înainte de întâlnirea cu ușile închise.

Trump a mai afirmat că forțele americane din Siria au securizat resursele petroliere. El a spus de asemenea că luptători ai Statului Islamic sunt ținuți prizonieri atât de forțele kurde aliate cu SUA, cât și de Turcia.

Confom presei americane, Donald Trump i-a făcut lui Erdogan o ofertă aproape de nerefuzat, care vizează relansarea relațiilor dintre Statele Unite și Turcia: un mega acrod comercial în valoare de 100 de miliarde de dolari, care ar viza readmiterea Turciei în programul  F-35 și promisiunea de a elimina  sancțiunilor americane împotriva regimului de la Ankara, desigur cu interdicția ca Turcia să mai achiziționeze sistemul rusesc de apărare a rachetelor S-400.

Și asta pentru că o altă temă a întâlnirii dintre cei doi lideri a fost achiziționarea de către Ankara a sistemului rus de rachete antiaeriene S-400. Washingtonul spune că S-400 este incompatibil cu metodele de apărare ale NATO și amenință avioanele de luptă F-35 produse de compania americană Lockheed Martin. SUA a scos Turcia din programul F-35, deși turcii produceau componente pentru aceste avioane superperformante.

Vizita președintelui Erdogan în Statele Unite survine la două luni după ce Ankara a lansat o ofensivă împotriva milițiilor kurde susținute de Washington în nord-estul Siriei. Dar și la câteva săptămâni după ce Camera Reprezentanților din SUA a votat copleșitor în favoarea adoptării unei rezoluții istorice de recunoaștere a Genocidului Armean, comis de Turcia.