ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Departamentul de Stat al SUA a acuzat guvernul sirian că ar fi comis recent un atac chimic. Mai precis, ar fi vorba de  un atac cu clor, care ar fi avut loc duminică, în nord-vestul țării. Atât Washingtonul cât și aliații săi vor răspunde dacă vor exista dovezi în acest sens, a  avertizat Departamentul de Stat al SUA, conform RT.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Morgan Ortagus, a afirmat într-un comunicat: „Încă adunăm informații despre incidentul de duminică, însă avertizăm că dacă regimul Assad folosește arme chimice, Statele Unite și aliații noștri vor răspunde rapid și pe măsură”.
 
Ortagus a afirmat că posibilul atac face parte dintr-o campanie violentă a președintelui sirian Bashar al-Assad care încalcă acordul privind oprirea ostilităților care a protejat milioane de civili în zona Idlib.
 
„Atacurile regimului împotriva comunităților din nord-vestul Siriei trebuie să înceteze. Statele Unite își reiterează avertismentul, prima oară dat de președintele Trump în septembrie 2018, că un atac împotriva zonei de demilitarizată din Idlib reprezintă o escaladare care amenință să destabilizeze regiunea”.
 
„Regimul Assad trebuie să nu repete folosirea armelor chimice în Siria. Nu există nicio îndoială privind determinarea noastră de a acționa rapid și puternic dacă regimul Assad va folosi aceste arme în viitor”, a declarat comandantul Sean Robertson, un purtător de cuvânt al Pentagonului.
 
În comunicatul Departamentului de Stat sunt acuzate Rusia și forțele lui Assad de o „campanie de dezinformare pentru a crea o narativă falsă care arată că alții sunt de vină pentru atacurile cu arme chimice”.
 
Acuzațiile Departamentului de Stat privind comiterea unui „nou atac cu arme chimice”, neconfirmat până în prezent, vine după un avertisment lansat de armata rusă privind planurile teroriștilor de a lansa un atac chimic ”false flag” în zona Idlib.